Briga o ugroženima
251

Vlada osigurala sredstva za finansiranje sigurne kuće u Sarajevu

N. V.
Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivana Prvulović i direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović potpisale su Sporazum o smještaju socijalno ugroženih osoba žrtava nasilja u porodici u Sigurnu kuću - Sklonište za zlostavljane žene i djecu.

Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo je ovim putem osigurala sredstva za potpuno finansiranje Sigurne kuće u Sarajevu.

Vlada Kantona Sarajevo je ujedno i jedina kantonalna vlada/lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini koja je pokazala senzibilitet odlučila da riješi pitanje finansiranja sigurne kuće, te pokaže opredjeljenje za adekvatnu zaštitu žrtava nasilja u porodici.

Fondacija lokalne demokratije od 2000. godine uspješno vodi jedinu Sigurnu kuću- Sklonište za zlostavljane žene i djecu u Kantonu Sarajevo u kojoj se žrtvama nasilja obezbjeđuje siguran i uslovan smještaj, neophodna stručna pomoć i drugi uvjeti u skladu sa njihovim potrebama.

Sporazum je dokaz uspješne saradnje vladinog i nevladinog sektora koji šalje snažnu poruku žrtvama nasilja da nisu same, te da za njih postoji adekvatno sigurno mjesto i institucionalna podrška.