RS
0

Vlada nije razmatrala inicijativu za proglašenje nezavisnosti RS-a

FENA
Vlada RS-a na današnjoj sjednici u Banjoj Luci nije, iako je bilo najavljeno, zauzela mišljenje o inicijativi za proglašenje nezavisnosti RS-a koju je pokrenuo predsjednik nevladine organizacije iz Banje Luke "Srbski narodni pokret- Izbor je naš" Dane Čanković.

Razlog za to je, kako je nakon sjednice Vlade RS-a objasnio službenik za odnose s javnošću u Vladinom Birou za informisanje Zlatko Jurić, činjenica da nisu pribavljena mišljenja svih ministarstva o Čankovićevoj inicjativi zbog čega će se ovo pitanje razmatrati na narednoj sjednici.

Mišljenje o Čankovićevoj inicijativi dao je Sekretarijat za zakonodavstvo RS-a u kojem stoji da je pravni status RS-a određen Ustavom, koji opet predviđa da prijedloge za promjene Ustava mogu pokrenuti predsjednik RS-a, Vlada ili najmanje 30 narodnih poslanika. O tim prijedlozima bi se, potom, izjašanjavala Narodne skupština RS-a većinom glasova.

Sekretarijat za zakonodavstvo RS-a je naglasio da Čankovićeva inicijativa i ne može biti razmatrana, jer on nije ovlašteni predlagač za bilo kakve promjene pravnog statusa RS-a.

Podsjećamo, Čanković je u ime svoje nevladine organizacije pokrenuo inicijativu za proglašenje nezavnosti RS-a iz, kako je naveo, nametnute Bosne i Hercegovine.

On traži da Skupština RS-a proglasi nezavisnost RS-a, jer je to, naveo je, uradila i Skupština Kosova čiju nezavisnost je priznalo većina zemalja.