|

"Vlada nije ispoštovala sporazum koji je potpisala"

"Vlada nije ispoštovala sporazum koji je potpisala"
0
F
FENA
16.11.2009. u 14:33
1
komentara
0

dijeljenja
"Vlada nije ispoštovala sporazum koji je potpisala"
Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) danas je posjetila delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju su sačinjavali Costas Christou, šef Misije MMF-a za BiH, i Milan Cuc, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH.
Kako se navodi u saopćenju SSSBiH, razgovarano je o ukupnoj privrednoj i ekonomskoj situaciji u zemlji.

Poseban akcent stavljen je na dosadašnju realizaciju mjera vezanih za provedbu stand-by aranžmana koji je BiH potpisala s MMF-om.

Predstavnici Sindikata iskazali su zadovoljstvo posjetom i time što im je pružena prilika da u direktnom kontaktu s najodgovornijim predstavnicima MMF-a iznesu svoje stavove i ocjene.

Informirali su goste o aktuelnoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji u Federaciji BiH i problemima vezanim za realizaciju Zakona o načinu ostvarivanja ušteda.

Tom prilikom su istakli da Vlada Federacije nije ispoštovala sporazum koji je u julu 2009. potpisala sa Sindikatom, a u kojem je definirano da će se, prije donošenja Zakona o načinu ostvarivanja ušteda, pristupiti zaključivanju aneksa kolektivnih ugovora kojima će se konkretno regulirati načini ušteda.

Umjesto aneksa kolektivnih ugovora i socijalnog dijaloga, Vlada je jednostrano donijela odluku o linearnom smanjenju plaća zaposlenim u državnoj administraciji, a, prema najnovijim informacijama, donijela je i odluku o smanjenju koeficijenata za obračun plaća, čime bi se dodatno ugrozila prava tih zaposlenika, istaknuto je.

Istovremeno, kako je rečeno, Vlada i Parlament Federacije BiH su donijeli i planiraju donijeti niz odluka koje se odnose na povećanje primanja izabranih dužnosnika, čime, također, flagrantno krše Zakon o uštedama.

Ukazujući na ovakvo nekonzistentno i protuzakonito ponašanje i izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH, predstavnici Sindikata su još jednom ponovili da je Sindikat potpuno svjestan težine ukupne ekonomske situacije i da stoga podržava stand-by aranžman i mjere u vezi s njim, ali da je nezadovoljan načinom njegove implementacije i ponašanjem Vlade FBiH.

Predstavnici MMF-a su potvrdili da je stand-by aranžmanom predviđeno ukupno smanjenje javne potrošnje za 10 posto, naglašavajući da se o konkretnim načinima ostvarivanja tih ušteda trebalo dogovarati na nivou socijalnih partnera, vodeći računa da se ne krše prava radnika i međunarodne konvencije iz te oblasti.

Istakli su da je prošlo gotovo šest mjeseci od početka realizacije utvrđenih mjera, a da nije došlo do očekivanog smanjenja javne potrošnje, što izaziva zabrinutost u MMF-u.

Predstavnici MMF-a su iskazali zadovoljstvo zbog velike podudarnosti njihovih razmišljanja i stavova sa stavovima Sindikata, naglašavajući da će i ubuduće ostvarivati kontakte i saradnju sa Sindikatom.

Predstavnici Sindikata su još jednom dali podršku aranžmanu i provođenju mjera koje imaju za cilj ekonomsku stabilizaciju i oporavak zemlje, naglašavajući da Sindikat insistira na vraćanju socijalnom dijalogu i strogom poštivanju sporazuma potpisanog s Vladom FBiH u julu 2009., jer nijedna mjera koju Vlada bude jednostrano donijela neće imati podršku Sindikata, navode iz Saveza samostalnih sindikata BiH.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...