Sindikalci se požalili MMF-u
0

"Vlada nije ispoštovala sporazum koji je potpisala"

FENA
Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) danas je posjetila delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju su sačinjavali Costas Christou, šef Misije MMF-a za BiH, i Milan Cuc, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH.

Kako se navodi u saopćenju SSSBiH, razgovarano je o ukupnoj privrednoj i ekonomskoj situaciji u zemlji.

Poseban akcent stavljen je na dosadašnju realizaciju mjera vezanih za provedbu stand-by aranžmana koji je BiH potpisala s MMF-om.

Predstavnici Sindikata iskazali su zadovoljstvo posjetom i time što im je pružena prilika da u direktnom kontaktu s najodgovornijim predstavnicima MMF-a iznesu svoje stavove i ocjene.

Informirali su goste o aktuelnoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji u Federaciji BiH i problemima vezanim za realizaciju Zakona o načinu ostvarivanja ušteda.

Tom prilikom su istakli da Vlada Federacije nije ispoštovala sporazum koji je u julu 2009. potpisala sa Sindikatom, a u kojem je definirano da će se, prije donošenja Zakona o načinu ostvarivanja ušteda, pristupiti zaključivanju aneksa kolektivnih ugovora kojima će se konkretno regulirati načini ušteda.

Umjesto aneksa kolektivnih ugovora i socijalnog dijaloga, Vlada je jednostrano donijela odluku o linearnom smanjenju plaća zaposlenim u državnoj administraciji, a, prema najnovijim informacijama, donijela je i odluku o smanjenju koeficijenata za obračun plaća, čime bi se dodatno ugrozila prava tih zaposlenika, istaknuto je.

Istovremeno, kako je rečeno, Vlada i Parlament Federacije BiH su donijeli i planiraju donijeti niz odluka koje se odnose na povećanje primanja izabranih dužnosnika, čime, također, flagrantno krše Zakon o uštedama.

Ukazujući na ovakvo nekonzistentno i protuzakonito ponašanje i izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH, predstavnici Sindikata su još jednom ponovili da je Sindikat potpuno svjestan težine ukupne ekonomske situacije i da stoga podržava stand-by aranžman i mjere u vezi s njim, ali da je nezadovoljan načinom njegove implementacije i ponašanjem Vlade FBiH.

Predstavnici MMF-a su potvrdili da je stand-by aranžmanom predviđeno ukupno smanjenje javne potrošnje za 10 posto, naglašavajući da se o konkretnim načinima ostvarivanja tih ušteda trebalo dogovarati na nivou socijalnih partnera, vodeći računa da se ne krše prava radnika i međunarodne konvencije iz te oblasti.

Istakli su da je prošlo gotovo šest mjeseci od početka realizacije utvrđenih mjera, a da nije došlo do očekivanog smanjenja javne potrošnje, što izaziva zabrinutost u MMF-u.

Predstavnici MMF-a su iskazali zadovoljstvo zbog velike podudarnosti njihovih razmišljanja i stavova sa stavovima Sindikata, naglašavajući da će i ubuduće ostvarivati kontakte i saradnju sa Sindikatom.

Predstavnici Sindikata su još jednom dali podršku aranžmanu i provođenju mjera koje imaju za cilj ekonomsku stabilizaciju i oporavak zemlje, naglašavajući da Sindikat insistira na vraćanju socijalnom dijalogu i strogom poštivanju sporazuma potpisanog s Vladom FBiH u julu 2009., jer nijedna mjera koju Vlada bude jednostrano donijela neće imati podršku Sindikata, navode iz Saveza samostalnih sindikata BiH.