Dvostruki aršini
281

Vlada Nermina Nikšića još 2014. tražila povećanje akciza na gorivo za dodatnih 10 feninga

Piše: S. H.
Zastupnici opozicionog SDP-a u prethodnih nekoliko mjeseci oštro su se protivili prijedlogu Vijeća ministara BiH za povećanje akciza na gorivo u iznosu od 15 feninga. Na kraju su doprinijeli tome da zakon o povećanju akciza ne bude usvojen, ali su izgleda zaboravili da je upravo SDP-ov premijer Nermin Nikšić 2014. godine uputio inicijativu Upravi za indirektno oporezivanje da se povećaju akcize na gorivo za 10 feninga.

Bivši premijer FBiH Nermin Nikšić 6. maja 2014. godine uputio je inicijativu Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, odnosno predsjedavajućem Nikoli Špiriću, za povećanje akciza na naftne derivate.

On u pismu UIO podsjeća da se naša država u pismu namjere MMF-u od 8. januara 2014. godine, koje su potpisali državni i entitetski premijeri te ministri finansija, kao i guverner Centralne banke BiH, obavezala na povećanje akciza na gorivo, a čiji je prihod trebao biti usmjeren za investicije u izgradnju autoceste.

Nikšić u pismu obrazlaže da su Autoceste FBiH nadležne za izgradnju autoceste na Koridoru 5C te navodi da se to preduzeće finansira isključivo od naplate cestarine i prihoda od akciza na naftne derivate.

Obrazloženo je na koji način se finansirala izgradnja autoputa te da je od 2014. godine planirana izgradnja autoceste od Tarčina prema jugu. S obzirom na zahtjevnost projekta, Nikšić u pismu UIO naglašava da je potrebno osigurati dodatnih 300-400 miliona eura.

"Kako bi se osigurali uvjeti da se JP Autoceste može dodatno zadužiti i kako bi se stvorili uvjeti za nastavak izgradnje autoceste, neophodno je osigurati povećanje akciza na naftne derivate za dodatnih 10 feninga po litru", naglašeno je u inicijativi Nikšića upućenoj UIO BiH.

Navedeno je da bi se povećanjem akciza na gorivo za 10 feninga osigurala dodatna sredstva blizu 110 miliona KM, tj. ukupan prihod od putarina bi uz povećanje od 10 feninga po litru iznosio 220 miliona KM.

"Sredstva ostvarena povećanjem akciza na naftne derivate za dodatnih 10 feninga po litru direktno bi se uplaćivala na račun JP Autoceste, što bi se koristilo za nove investicije", naglašeno je u inicijativi.

Ništa u svemu tome ne bi ni bilo sporno da se upravo SDP nije oštro protivio prijedlogu sadašnjih vlasti da se povećaju akcize za 15 feninga.

Inicijativa Nermina Nikšića za povećanje akciza za 10 feninga nikada nije razmatrana u državnom parlamentu, a trenutni saziv Vijeća ministara BiH je na već postojeći prijedlog prethodnog saziva vlasti za povećanje akciza od 10 feninga, dodao još povećanje od 5 feninga za izgradnju i održavanje magistralnih cesta.

Drugim riječima, povećanje akciza na gorivo tražila je i prethodna i trenutna vlast.

Podsjećamo, trenutna opozicija u državnom parlamentu, uz suzdržanost određenih poslanika iz vladajuće strukture nije podržala povećanje akciza za 15 feninga po litru goriva.