Mustafa Mujezinović
0

"Vlada nema ingerencije nad pripajanjem Olova KS-u"

Sarajevo-x.com
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović razgovarao je danas s predstavnicima Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona, te općine Olovo.

Tema razgovora bila je inicijativa, pretočena u Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o federalnim jedinicama, o izdvajanju općine Olovo iz sastava Zeničko-dobojskog i priključenja Sarajevskom kantonu. Inače, Dom naroda Parlemanta FBiH razmatrao je ovaj prijedlog, te odlučio izjašanjavanje odgoditi na 90 dana.

  Kako je danas obrazloženo, Olovo je suočeno je s iseljavanjem građana, uglavnom u Sarajevo, što je posljedica lošeg ekonomskog stanja u općini, ali i udaljenosti od Zenice kao kantonalnog središta. Olovo je prije rata imalo 18.500 žitelja, nakon rata 16.000, a danas ih je manje od 12.000. Uz to, da bi ostvarili neka od elementarnih prava, kao što je, prije svih, zdravstvena zaštita, moraju putovati od Olova, preko Sarajeva do Zenice.

  Prema riječima premijera Mujezinovića, Vlada FBiH nema ni instrumente, ni ingerencije za arbitriranje u ovakvim slučajevima. Stoga je, radi zadovoljenja egzistencijalnih potreba građana Olova, potrebna suradnja i dogovor vlasti dva kantona. Federalna vlada će ramatrati ovo pitanje, te mišljenje dostaviti Domu naroda Parlamenta FBiH.

  Federalni premijer je ukazao i na potrebu, sukladno mogućnostima, iznalaženja sredstava kako bi Olovu, ali i drugim općinama koje su u sličnoj situaciji, bila pružena pomoć u oživljavanju ekonomije, što je ocijenio i najbitnijim preduvjetom za ostanak građana na općinskim teritorijama.

  Inače, današnjim razgovorima u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu nazočili su, iz Zeničko-dobojskog kantona, premijer Miralem Galijašević,  dopredsjedavajući Kantonalne skupštine Ivo Tadić i direktorica Fonda za zdravstvo Mirzeta Subašić, a u ime Sarajevskog kantona premijer Besim Mehmedić i zamjenik direktora Fonda za zdravstvo Amir Selimović. U razgovorima su, također, sudjelovali načelnik općine Olovo Alija Hadžiabdić, te predlagač izmjena i dopuna Zakona Nusret Sirćo i, zamjenjujći drugog predlagača Mirsada Zaimovića, Alija Abazović.