|

Vlada KS zabranila ministrici Bogunić da odlučuje po žalbama u slučaju Medicinskog fakulteta

Vlada KS zabranila ministrici Bogunić da odlučuje po žalbama u slučaju Medicinskog fakulteta
23
A. D.
14.11.2019. u 19:17
51
komentara
23

dijeljenja
Vlada KS zabranila ministrici Bogunić da odlučuje po žalbama u slučaju Medicinskog fakulteta Foto: H. M./Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici, jednoglasno je, na zahtjev rektora Univerziteta Rifata Škrijelja, donijela odluku o izuzeću ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Zinete Bogunić u odlučivanju po žalbama Univerziteta u Sarajevu izjavljenih protiv rješenja Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u slučaju dešavanja na Medicinskom fakultetu, saznaje Klix.ba.
U izjavi za Klix.ba Bogunić je potvrdila ovu informaciju kazavši da se "rektor stavlja iznad inspekcije, Suda, a Vlada ga podržava rušeći elementarne zakonske norme da se predmeti ne rješavaju u ingerenciji nadležnih ministarstava".

"Inspektorat Kantona Sarajevo je dao svoje mišljenje o tome da su odluku o tom predmetu donijeli bez pritisaka i uputa bilo koga iz Ministarstva obrazovanja. Predstoji pravna borba u kojoj ćemo dokazati ispravnost našeg djelovanja", poručila je Bogunić.

Naime, krajem prošlog mjeseca Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo potvrdila je da je doneseno rješenje kojim je Škrijelju naređeno da imenuje Semru Čavaljugu dekanesom Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Nakon toga Medicinski fakultet praktično je postao žrtva sukoba i neriješenih pitanja rektorata Univerziteta u Sarajevu i rukovodstva KCUS-a. Odluku za prekid nastave donijelo je Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta, gdje većinu čine zaposlenici KCUS-a.

Studenti Medicinskog fakulteta su, naime, imali redovnu nastavu, ali je nastavni proces obustavljen za predmete koje predaju njihovi profesori i asistenti na drugim fakultetima, kao što su Stomatologija, Farmacija i Zdravstveni studiji.

Ponovno pokretanje nastave na Stomatološkom i Farmaceutskom fakultetu, Fakultetu zdravstvenih studija i Prirodno-matematičkom fakultetu najavljeno je za ponedjeljak, 18. novembra.

To je bio dogovor prekjučerašnjeg sastanka predstavnika Rektorata i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, delegacija svih fakulteta medicinske grupacije, sindikata i studenata, a koje je organiziralo Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS i ministrica Zineta Bogunić.

Inače, Bogunić u septembru podnijela ostavku na ovoj funkciji, ali to nije prihvatila Skupština KS.
Prijavi grešku


Komentari (51)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...