|

Vlada KS vanredno formirala Koordinacioni tim za pitanje migranata

Vlada KS vanredno formirala Koordinacioni tim za pitanje migranata
19
Klix.ba
18.5.2018. u 16:42
11
komentara
19

dijeljenja
Vlada KS vanredno formirala Koordinacioni tim za pitanje migranata Foto: Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj vanrednoj sjednici donijela Rješenje o formiranju Koordinacionog tima KS za pitanja migranata, na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS.
Ovaj štab treba osigurati i urediti organizovani i sigurni prihvat migranata, u koordinaciji sa Ministarstvom sigurnosti BiH, Službom za poslove sa strancima BiH kao i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i to po pitanjima utvrđivanja pravnog statusa, prava na prihvat, smještaj, ishranu, zdravstvenu zaštitu kao i načina ostvarivanja prava na socijalnu pomoć osoba kojima je priznata međunarodna zaštita u BiH.

"Također, treba razmotriti raspoloživost smještajnih kapaciteta u saradnji sa nadležnim državnim institucijama te pokušati iznaći mogućnost privremenog smještaja migranata u objekte u kojima se mogu obezbijediti prihvatljivi uslovi boravka, kako bi se uspostavio adekvatan institucionalni nadzor u vrijeme njihovog boravka na području Kantona Sarajevo od strane nadležnih institucija", rečeno je na sjednici Vlade KS.

Ovaj štab je nadležan i za koordiniciju aktivnosti sa UNHCR-om i drugim nadležnim domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama, s ciljem zakonitog postupanja i ispunjavanja međunarodnih obaveza na planu prihvata migranata i njihovog humanitarnog zbrinjavanja u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Koordinacionog tima KS za pitanja migranata je premijer Adem Zolj, zamjenica je ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Amela Dautbegović, a članovi su: ministar unutrašnjih poslova KS, ministrica zdravstva, ministar pravde i uprave, ministar finansija, policijski Komesar Uprave policije MUP-a KS, komandant civilne zaštite KS, direktorica Direkcije za robne rezerve KS, direktor Javne ustanove "Kantonalni centar za socijalni rad", te načelnici općina Kantona Sarajevo, a prema potrebi osigurat će se i pridruženi članovi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova KS su informisali članove Vlade KS o migrantima u Kantonu Sarajevo, pa i na današnjoj sjednici. Ovom prillikom su pohvalili pripadnike MUP KS, Uprave policije i komesara zbog profesionalnog i korektnog obavljanja zadataka i poslova u vezi sa ovom problematikom.

Također su od nadležnih institucija BiH zatražili da u skladu s njihovim ovlaštenjima poduzimaju adekvatne mjere i o njima informišu niže nivoe vlasti.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...