BiH
0

Vlada KS uzima kod Razvojne banke FBiH sedam miliona KM kredita

FENA
Vlada Kantona Sarajevo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo usvojili su na današnjoj sjednici s 19 glasova "za", šest suzdržanih i tri glasa "protiv" Odluku o davanju saglasnosti na Odluku o zaduženju kod Razvojne banke Federacije BiH u iznosu od sedam miliona KM.

Kako se u obrazloženju ove odluke navodi pet miliona KM bit će izdvojeno za Ministarstvo saobraćaja KS-a za sanaciju tramvajske pruge, projektovanje, nadzor radova i izgradnju saobraćajne infrastrukture, dok će dva miliona KM biti izdvojeno za Ministarstvo za boračka pitanja za projekt kupovine stanova u vlasništvu za boračku populaciju.

Zastupnici su najviše problematizirali vrijeme donošenja ove odluke budući da je sanacija tramvajske pruge u toku te da bi neusvajanje odluke dovelo do mogućeg zaustavljanja radova u centru grada zbog kojih su zabilježene velike saobraćajne gužve.

Ministar finansija KS-a Muhamed Kozadra obrazložio je u izjavi za Fenu da je kredit kod Razvojne banke odobren te da je ova odluka jedan od dokumenata koji treba da zatvori proceduru uzimanja kredita.

Sveukupan projekt sanacije tramvajske pruge košta oko 5,9 miliona KM. Kreditom kod Razvojene banke FBiH osiguran je iznos od četiri miliona KM, dok će ostatak novca biti osiguran putem tendera kod komercijalnih banaka.

Ministar saobraćaja u kantonalnoj vladi Haris Lulić kazao je da je izrazito zadovoljan i dinamikom i kvalitetom izvođenja radova na tramvajskoj pruzi te naglašava da će biti ispoštovani svi rokovi, ali i da će projekt koštati onoliko koliko je predviđeno.

Podsjetio je da je Skupština ovaj projekt jednoglasno podržala prošle godine te da je usvajanjem budžeta, također u Skupštini, Vladi dato odobrenje za kreditno zaduženje predviđeno u ovogodišnjem budžetu.

Zastupnik Stranke za BiH, koja je bila suzdržana prilikom glasanja o ovoj odluci, Besim Mehmedić za Fenu naglašava da se njegova rasprava u skupštinskim klupama odnosila na mogućnost da se ne naglašava vrijednost tog ili bilo kojeg drugog projekta dok se na tenderu ne odabere izvođač radova.

Mehmedić dodaje da Stranka za BiH nije protiv gradnje pruge te smatra da se uštedama u budžetu moglo spriječiti zaduženje od sedam miliona KM.