BiH
238

Vlada KS uvažila zahtjev EDUS-a: Pozitivni iskorak za obrazovanje učenika s teškoćama

Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Nakon povlačenja prijedloga novog Zakona o osnovnom obrazovanju Kantona Sarajevo sa Skupštine i intenzivnih pregovora sa javnim sektorom i NVO-ima, resorno ministarstvo i Vlada KS uvažili su beskompromisan zahtjev EDUS-a.

Riječ je o zahtjevu za dodatnim zakonskim klauzulama kojim se osigurava da se, pored provođenja i evaluiranja individualnog prilagođenog plana i programa za djecu s poteškoćama u redovnim školama, isto učini i za djecu u centrima za specijalno obrazovanje, iz razloga što je individualni plan za veliki broj djece koja centre pohađaju ključni uslov za njihovo uspješno obrazovanje.

"Ovaj pomak je naročito bitan kad se u obzir uzme da se Zakonom Centri nastavljaju tretirati kao primarna mjesta obrazovanja djece s poteškoćama, unatoč konvencijama kojima se naša zemlja obavezala na moratorij na upis djece u specijalne ustanove i njihovu obaveznu inkluziju u redovne škole.

Dodatna zakonska potpora kvalitetnijem obrazovanju djece s poteškoćama jeste i uvođenje u Zakon, po prvi put, tzv. Pravilnika o inkluzivnom obrazovanju, koji je trenutno u izradi. Pravilnik bi trebao odrediti konkretne, ali i obavezujuće aktivnosti nastavnog osoblja u redovnim školama i centrima i jasno definisati odgovornosti za napredak učenika te potrebne servise podrške (asistenti, prilagodba prostora itd.) koje je ministarstvo dužno obezbjediti kao podršku obrazovanju učenika s poteškoćama, bilo da se radi o djeci u osnovnim školama ili u centrima.

Uz uslov da se navedeni Pravilnik uradi kvalitetno i stručno, smatramo da je prijedlog zakona s kojim Vlada KS treba izaći na Skupštinu 10. maja, kad je u pitanju obrazovanje djece s poteškoćama, i pored nedostataka, značajan sistemski iskorak naprijed. Stoga apelujemo na poslanike Skupštine KS da navedeni prijedlog Zakona o osnovnom obrazovanju i usvoje", navode iz Udruženja EDUS.