BiH
0

Vlada KS utvrdila prijedlog zakona o proglašenju spomenika prirode "Vrelo Bosne"

FENA
Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog Zakona o proglašenju Spomenika prirode "Vrelo Bosne".

Ovim zakonom se proglašava Spomenik prirode “Vrelo Bosne” i određuju granice obuhvata, kategorija zaštićenog područja, zoniranje prostora, razvojni ciljevi zaštite područja, mjere zaštite, intervencije u zaštićenom području, kao i korištenje prirodnih vrijednosti, upravljanje i finansiranje, nadzor, kazne, prelazne i završne odredbe.

Spomenik prirode se nalazi na području Općine Ilidža i obuhvata površinu od 603 ha.

“Zakon o proglašenju Spomenika prirode “Vrelo Bosne” donosi se u svrhu stavljanja pod pravnu zaštitu područja Vrela Bosne, koje se odlikuje izuzetnim prirodnim i ekološkim vrijednostima”, kazao je na današnjoj pres konferenciji ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Zlatko Petrović.

U skladu sa stepenom zaštite, u okviru granica Spomenik prirode, utvrđene su dvije zaštićene zone. Prva zaštićena zona obuhvata izvorišta rijeke Bosne i njihovu okolinu u površini od 54,5 ha, od čega je 12,06 ha u privatnom vlasništvu. Druga zaštićena zona obuhvata prostor slivnog područja izvora u podnožju Igmana u površini od 548,50 ha, a 269,94 ha je u privatnom vlasništvu.

U prvoj zaštićenoj zoni mjere zaštite se, između ostalog, odnose na zabranu eksploatacije podzemnih vodenih resursa sa obaranjem podzemnih voda na nivo koji remeti prirodni hidrološki režim vrela i ekosistem vegetacije, zabranu izgradnje infrastructure za eksploataciju površinskih voda i izvora, zabranu izgradnje objekata.

Od vlasnika privatnog zemljišta, koje se nalazi u prvoj zaštićenoj zoni izvršit će se otkup zemljišta u periodu od pet godina, a naknada će se odrediti i isplatiti po odredbama Zakona o eksproprijaciji.

"Potrebna sredstava za otkup zemljišta procjenjuju se na oko 3.000.000 KM. U situaciji da se promjeni Zakon o eksproprijaciji, u smislu određivanja ekonomskih cijena, taj iznos bi bio nešto veći", kazao je ministar Petrović.

“Razgovarali smo sa lokalnim stanovništvom i kod njih postoji želja za saradnjom, oni žele da se to zemljište proda državi”, kazao je ministar Petrović dodavši kako je cilj za drugu zaštitnu zonu da stanovništvo aktivno učestvuje u realizaciji Zakon o proglašenju Spomenika prirode "Vrelo Bosne".

Upravljanje zaštićenim područjem provodi se na osnovu Plana upravljanja Spomenikom prirode i Prostornog plana područja posebnih obilježja, a Plan upravljanja Spomenikom prirode donijeće Vlada KS u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Zakona.

Ovaj Zakon predviđa i finansijske kazne za one koji postupaju protivno zabranama koje su regulisane Zakonom.

Vlada KS je utvrdila i Prijedlog Odluke o mjerama za očuvanje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo.

Ovom odlukom su uvedene adekvatne novine koje će se pozitivno odraziti na život i zdravlje ljudi, kazao je ministar Petrović, dodavši kako će, između ostalog, za motorna vozila biti rigorozniji princip tehničkog pregleda.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Izvještaj o radu Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo za 2005. godinu.