{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada KS utvrdila prijedlog zakona o proglašenju spomenika prirode "Vrelo Bosne"

F
13.4.2006. u 18:00
0
0
Vlada KS utvrdila prijedlog zakona o proglašenju spomenika prirode "Vrelo Bosne"
0
Vlada KS utvrdila prijedlog zakona o proglašenju spomenika prirode "Vrelo Bosne"
Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog Zakona o proglašenju Spomenika prirode "Vrelo Bosne".
Ovim zakonom se proglašava Spomenik prirode “Vrelo Bosne” i određuju granice obuhvata, kategorija zaštićenog područja, zoniranje prostora, razvojni ciljevi zaštite područja, mjere zaštite, intervencije u zaštićenom području, kao i korištenje prirodnih vrijednosti, upravljanje i finansiranje, nadzor, kazne, prelazne i završne odredbe.

Spomenik prirode se nalazi na području Općine Ilidža i obuhvata površinu od 603 ha.

“Zakon o proglašenju Spomenika prirode “Vrelo Bosne” donosi se u svrhu stavljanja pod pravnu zaštitu područja Vrela Bosne, koje se odlikuje izuzetnim prirodnim i ekološkim vrijednostima”, kazao je na današnjoj pres konferenciji ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Zlatko Petrović.

U skladu sa stepenom zaštite, u okviru granica Spomenik prirode, utvrđene su dvije zaštićene zone. Prva zaštićena zona obuhvata izvorišta rijeke Bosne i njihovu okolinu u površini od 54,5 ha, od čega je 12,06 ha u privatnom vlasništvu. Druga zaštićena zona obuhvata prostor slivnog područja izvora u podnožju Igmana u površini od 548,50 ha, a 269,94 ha je u privatnom vlasništvu.

U prvoj zaštićenoj zoni mjere zaštite se, između ostalog, odnose na zabranu eksploatacije podzemnih vodenih resursa sa obaranjem podzemnih voda na nivo koji remeti prirodni hidrološki režim vrela i ekosistem vegetacije, zabranu izgradnje infrastructure za eksploataciju površinskih voda i izvora, zabranu izgradnje objekata.

Od vlasnika privatnog zemljišta, koje se nalazi u prvoj zaštićenoj zoni izvršit će se otkup zemljišta u periodu od pet godina, a naknada će se odrediti i isplatiti po odredbama Zakona o eksproprijaciji.

"Potrebna sredstava za otkup zemljišta procjenjuju se na oko 3.000.000 KM. U situaciji da se promjeni Zakon o eksproprijaciji, u smislu određivanja ekonomskih cijena, taj iznos bi bio nešto veći", kazao je ministar Petrović.

“Razgovarali smo sa lokalnim stanovništvom i kod njih postoji želja za saradnjom, oni žele da se to zemljište proda državi”, kazao je ministar Petrović dodavši kako je cilj za drugu zaštitnu zonu da stanovništvo aktivno učestvuje u realizaciji Zakon o proglašenju Spomenika prirode "Vrelo Bosne".

Upravljanje zaštićenim područjem provodi se na osnovu Plana upravljanja Spomenikom prirode i Prostornog plana područja posebnih obilježja, a Plan upravljanja Spomenikom prirode donijeće Vlada KS u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Zakona.

Ovaj Zakon predviđa i finansijske kazne za one koji postupaju protivno zabranama koje su regulisane Zakonom.

Vlada KS je utvrdila i Prijedlog Odluke o mjerama za očuvanje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo.

Ovom odlukom su uvedene adekvatne novine koje će se pozitivno odraziti na život i zdravlje ljudi, kazao je ministar Petrović, dodavši kako će, između ostalog, za motorna vozila biti rigorozniji princip tehničkog pregleda.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Izvještaj o radu Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo za 2005. godinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: