BiH
14

Vlada KS utvrdila nacrte zakona o policijskim službenicima i nošenju oružja

Klix.ba
U okviru usklađivanja normi koje tretiraju prava i obaveze policijskih službenika te harmonizacije sa federalnim i državnim propisima iz ove oblasti, Vlada Kantona Sarajevo je utvrdila i prema Skupštini Kantona Sarajevo uputila nacrte Zakona o policijskim službenicima i Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije u KS.

Važeći Zakon o policijskim službenicima Kantona Sarajevo je pokazao određene manjkavosti, a koje su prevashodno plod nejasnog pojmovnog određenja pojedinih normi kao i njihova prevaziđenost. Svi ovi nedostaci utiču na nemogućnost optimalnog i efikasnog provođenja poslova iz nadležnosti organa unutrašnjih poslova kako Ministarstva tako i Uprave policije, dok su u dijelu ostvarivanja određenih prava iz radnog odnosa doveli do značajnijeg broja postupaka kod nadležnih sudova koji su pokrenuti tužbama od strane policijskih službenika.

Predloženim zakonom su na kvalitetniji, efikasniji i ekspeditivniji način uređene oblasti koje se tiču zapošljavanja u policijskom organu, procedure unapređenja u viši čin, procedura, rad i sastav disciplinskog organa, preciznije definisani slučajevi prestanka radnog odnosa.

Osnovni razlog za donošenje novog Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije je usklađivanje s međunarodnim standardima, naročito u pogledu četiri ključna pitanja: definicije, kategorizacije oružja, izgleda isprava o oružju i kaznenih odredbi.

Ovim Zakonom su u najvećoj mogućoj mjeri u pravni poredak Kantona Sarajevo prenijeti akti Evropske unije i to Direktiva Vijeća o nadzoru nabavljanja i posjedovanja oružja kao i Direktiva Evropskog parlamenta i Vijeća o izmjeni Direktive Vijeća o nadzoru nabavljanja i posjedovanja oružja.

U periodu devetogodišnje praktične primjene dosadašnjeg zakona konstatovane su određene pravne praznine, te se ukazala potreba za preciznijom i dodatnom pravnom regulacijom u oblasti nabavljanja, držanja i nošenja oružja i municije na području Kantona Sarajevo. Dosadašnji zakon je u tri navrata mijenjan i dopunjavan.

Izdavanja odobrenja za nabavljanje, držanje i nošenje oružja i municije, vođenje propisanih evidencija i vršenje i drugih poslova i zadataka propisanih Zakonom o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije i Zakona o unutrašnjim poslovima KS su direktna nadležnost Uprave policije, tako da je niz rješenja u novom Zakonu prilagođeno ovoj činjenici.

Zakon je dijelom tretirana i problematika drugih zakona kao što su Zakon o agencijama i unutrašnjim službama za zaštitu ljudi i imovine kao i zakona o javnom okupljanju, o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, o inspekcijama u FBiH.

Pored ovog, radi se o izuzetno značajnom propisu za ukupnu sigurnost na području Kantona Sarajevo, tako da odredbe novog Zakona, odnosno predložena konkretna pravna rješenja idu u pravcu obezbjeđenja što višeg nivoa sigurnosti građana.

Utvrđeni nacrti zakona će se naći pred zastupnicima skupštine KS na sjednici zakazanoj za 31. januar 2017. godine.