105. sjednica
0

Vlada KS utvrdila Nacrt programa rada za narednu godinu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo je u nastavku zasjedanja na 105. sjednice utvrdila Nacrt programa rada za narednu godinu.

Primarni cilj i zadatak Vlade je da u aktuelnom trenutku koristeći sva raspoloživa sredstva, šanse i resurse nastavi sa pokretanjem pozitivnih privrednih procesa, primarno u turizmu, metalskoj industriji, IT sektoru jer se i dalje u ovim oblastima na godišnjem nivou u Kantonu Sarajevo bilježi značajan porast zapošljavanja i bruto društvenog proizvoda (BDP).

Opšte smjernice rada ove Vlade i dalje će biti pravda, beskompromisna borba protiv korupcije i kriminala, transparentnost, objektivan pristup rješavanju problema, javni interes i interes građana prije ličnih i stranačkih interesa, kao i kontinuirana podrška procesima koji proizvode nove vrijednosti.

S tim u vezi, jedan od bitnih prioriteta u narednoj godini bit će i zaštita domaćih kompanija i proizvoda, te stvaranje povoljnijeg ambijenta za njihov razvoj i pozicioniranje kao i povoljnih uvjeta za plasman njihovih proizvoda. Pozitivne poruke koje je naša zemlja ranije dobila iz Brisela i pružena ruka Evropske unije kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju dobre su osnove jer pružaju mogućnosti da koristeći se tim prilikama ekonomiju naše zemlje pokrenemo u pozitivnom pravcu.

Narednih dana Kolegij Skupštine KS će oslanjajući se i na Vladin nacrt programa rada pripremiti i svoj prijedlog programa rada, a njegovo usvajanje očekuje se na narednom skupštinskom zasjedanju.

Rukovodeći se pomenutim opredjeljenjima, ali i pruženim mogućnostima, na istoj sjednici Vlada je odobrila realizaciju projekta "Podrška malim i srednjim preduzećima (MSP) sa područja Kantona Sarajevo u svrhu jačanja ljudskih kapaciteta za uspješno pisanje, apliciranje i upravljanje EU projektima".

Za implementaciju ovog projekta zadužila je Sarajevsku regionalnu razvojnu agenciju - SERDA koja je dužna da Vladi dostavi i izvještaj o njegovoj realizaciji. SERDA je Vladi predložila ovaj projekt, jer se u dosadašnjoj praksi pokazalo da je osnovni uzrok trenutno minimalnog samostalnog povlačenja sredstava iz EU fondova to što nedovoljan broj institucija u našoj zemlji ima stručno osposobljene kadrove za uspješno pisanje, apliciranje i upravljanje EU projektima, a što se posebno odnosi na mala i srednja preduzeća.

S obzirom da se u prethodnom periodu otvorene nove mogućnosti za mala i srednja i preduzeća iz Bosne i Hercegovine koja mogu koristiti sredstva iz EU fondova, konkretno sredstva u iznosu od 2,5 milijardi eura iz programa "COSME" kojim se unapređuje konkurentnost preduzeća, realizacijom ovog projekta pružit će se značajna podrška razvoju malih i srednjih preduzeća u skladu sa evropskim standardima kroz neophodno jačanje njihovih kapaciteta odnosno uposlenika zaduženih za korištenje ove vrste sredstava.

Planirano je da se po jedan predstavnik iz 70 uspješnih, brzorastućih i izvozno orijentiranih malih i srednjih preduzeća educira kroz Program 1 i Program 2 o alatima i potrebnim vještinama za uspješno pisanje, apliciranje i upravljanje EU projektima.