BiH
3

Vlada KS u ostavci utvrdila prijedlog ovogodišnjeg budžeta

FENA
Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo za 2014. godinu u iznosu od 798.500.000 KM utvrdila je kantonalna vlada u ostavci na današnjoj sjednici, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Proslijedila ga je u proceduru kantonalnoj skupštini zajedno s utvrđenim Prijedlogom zakona o izvršavanju budžeta.

Planirani budžetski prihodi su raspoređeni na poziciju plaća i naknada troškova zaposlenih u iznosu od 244.098.800 KM, za izdatke za materijal i usluge 48.925.700 KM, za tekuće transfere 247.162.800 KM te za kapitalne transfere i izdatke 80.622.800 KM, koji su u odnosu na iznos u Nacrtu budžeta uvećani za 26.952.300 KM.

U ovom Prijedlogu budžeta bitno je umanjen novac za troškove goriva, telefona, mobitela, interneta i zakupa te planirano samo 20 posto u odnosu na prošlu godinu za plaćanje naophodnih usluga po ugovoru o djelu.

Na sjednici Vlade su usvojeni također Izvještaj o radu i poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2013. godinu, kao i Program rada ove ustanove za 2014. te predložena odluka o davanju saglasnosti na finansijski plan i odluku o izvršavanju tog plana za tekuću godinu.

Svi akti su upućeni u skupštinsku proceduru.

Usvojen je i u proceduru upućen Prijedlog programa obilježavanja Dana Kantona Sarajevo od 2. do 9. maja ove godine.

Na sjednici je razmatrana informacija o stanju u Osnovnoj muzičkoj školi na Ilidži, nakon čega su članovi Vlade naložili kantonalnom ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade hitno formiranje komisije koja će uvesti ovlaštenog direktora u objekt škole kako bi potpisao nalog za obračun plata uposlenicima te da pokrene proceduru za smjenu aktuelnog školskog odbora.

Data je saglasnost i školskom odboru Osnovne škole „Podlugovi“ da za direktora imenuje Branislava Pavlića, akademskog muzičara, muzikologa i profesora istorije.