BiH
94

Vlada KS traži smjenu policijskog komesara Vahida Ćosića

Piše: Er. M.
Vahid Ćosić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Vahid Ćosić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić će Nezavisnom odboru za izbor i reviziju policijskog komesara u skladu sa članom 50. Zakona o unutrašnjim poslovima KS podnijeti inicijativu za smjenu policijskog komesara MUP-a KS, saopćeno je iz Vlade KS.

Vlada Kantona Sarajevo je okončala svoju 47. vanrednu sjednicu, koja je počela prije dva dana, u povodu aktuelne sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo.

Nakon održanih vanrednih sjednica 8. februara, 28. jula 2016. godine te upravo okončane 47. sjednice koja je počela 11. oktobra, u skladu sa Zakonom o Vladi i Zakonom o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo i u skladu sa svojim ovlastima, Vlada Kantona Sarajevo je konstatovala da je došlo do propusta u obavljanju poslova iz nadležnosti Uprave policije.

Kako je Vlada navela u svom Zaključku, ministar Ministarstva unutrašnjih poslova će Nezavisnom odboru za izbor i reviziju policijskog komesara u skladu sa članom 50. Zakona o unutrašnjim poslovima KS podnijeti inicijativu za smjenu policijskog komesara MUP-a KS.

Vlada Kantona Sarajevo pozdravlja brzo donošenje zakonskih propisa te pooštravanje sankcija i kazni za počinioce djela iz oblasti sigurnosti saobraćaja.

Od sudova Vlada KS traži izricanje strožijih kazni, kao i prestanak pravne prakse u kojoj se izriču presude koje nisu adekvatne počinjenim krivičnim djelima.

Vlada Kantona Sarajevo sugeriše Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH da razmotri zakonom propisane mjere sa ciljem unapređenja efikasnosti rada tužilačkih i pravosudnih institucija u Kantonu Sarajevo.