Nakon protesta zbog ubistva Žige
74

Vlada KS traži hitne i pojačane akcije MUP-a i Tužilaštva

FENA
Sa protesta u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Sa protesta u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Uz podršku građanima i poštujući njihovo legitimno pravo da kroz proteste i okupljanja izraze negodovanje i osude nedavno ubistvo našeg sugrađanina Harisa Žige, Vlada Kantona Sarajevo zatražila je, na današnjoj sjednici, od svih institucija koje su zadužene za sigurnosti građana u Kantonu da u narednom periodu pojačaju aktivnosti.

Iz Pres-službe KS navode da su pojačane aktivnosti zatražene od Ministarstva unutrašnjih poslova KS, operativnog dijela policije, Tužilaštva KS, te Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

"To se posebno odnosi na sprečavanje ovakvih i sličnih protupravnih ponašanja, a to su hitne i pojačane akcije prikupljanja i oduzimanja nelegalnog naoružanja, sprečavanja rasturanja i prodaje narkotika, te rigorozne kontrole poštivanja radnog vremena ugostiteljskih objekata u večernjim satima", navodi se u Kantonu.

Vlada KS je zatražila od MUP-a KS i Tužilaštva KS sveobuhvatne informacije i izvještaje o jučerašnjim dešavanjima na ulicama i pred institucijama u Kantonu Sarajevo, blokadi saobraćaja i organizaciji okupljanja uz zakonom predviđene procedure da bi sagledala situaciju i poduzela odgovarajuće aktivnosti.