BiH
0

Vlada KS raspravljala o stanju u GRAS-u

FENA
Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici analizirala Informaciju o broju prodatih karata budžetskim korisnicima od KJKP GRAS te konstatovala da postoji nesklad između pokazatelja koji su navedeni u dostavljenoj informaciji i podataka kojima raspolažu ministarstva o broju prodatih karata za prijevoz.

Iz tog razloga, Vlada je naložila da se hitno napravi potpun i precizan pregled prodatih karata kod svih budžetskih korisnika te prikaže prihod od njihove prodaje.

Takođe, Vlada je zatražila od svih ministarstava i svih budžetskih korisnika provođenje Odluke o načinu ostvarivanja prava na naknadu za prijevoz na posao i s posla iz 2008. godine u kojoj je navedeno da se ovo pravo zaposlenicima osigurava isključivo kupovinom mjesečnih karata u javnom gradskom prijevozu, a radi ekonomičnijeg i efikasnijeg odvijanja javnog gradskog saobraćaja.

Od Ministarstva finansija Kantona Sarajevo je zatraženo da razmotri i ponudi mogućnost da se u sljedećoj budžetskoj 2012. godini naknade za ovu namjenu kod svih budžetskih korisnika izmiruju s jedne namjenske budžetske pozicije, saopćeno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo.

Kntonalna vlada je na 34. sjednici utvrdila Prijedlog odluke o zaduženju Kantona Sarajevo kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za kredit od 16.500.000 eura.

Sredstva iz ovog kredita koristit će se za finansiranje Projekta gradskih saobraćajnica, odnosno proširenje i modernizaciju XII transverzale sa dvije trake na saobraćajnicu sa četiri trake u dužini od oko 900 m, uključujući proširenje i završetak Stupske petlje te proširenje i modernizaciju gradske saobraćajnice na Južnoj longitudinali, također na četiri trake, u dužini od 2,4 km.

Obaveze budžeta Kantona Sarajevo, u periodu realizacije Projekta, bit će rješavanje imovinskopravnih odnosa, plaćanje PDV-a, carina i drugih naknada.

O prijedlogu ove odluke izjasnit će se zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo.

Ministarstvu obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo odobreno je 663.800 KM za realizaciju Programa naučnoistraživačke djelatnosti Kantona, iz kojih će biti data finansijska podrška tehničkoj izradi i odbrani doktorskih disertacija po predbolonjskom sistemu studiranja, te podrška trećem ciklusu studiranja po Bolonjskom sistemu studiranja u 2011. godini.

Spomenuta sredstva su namijenjena i za potporu naučnoistraživačkim projektima i razvojnim istraživanjima čija je tematika od šireg interesa za razvoj Kantona i BIH.