Današnja odluka
17

Vlada KS produžila moratorij na nova zapošljavanja do kraja 2018. godine

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj 109. sjednici donijela zaključak po kojem nastavlja sa moratorijem na nova zapošljavanja na neodređeno vrijeme

Moratorij važi u svim kantonalnim organima uprave, upravama i upravnim organizacijama, u upravama i upravnim organizacijama koje se nalaze u sastavu ministarstava, javnim ustanovama, javnim fondovima, kantonalnim javnim komunalnim preduzećima, javnim preduzećima i rukovodiocima drugih budžetskih korisnika, bez prethodne saglasnosti Vlade KS do 31.12.2018. godine.

Vlada je zadužila sve resorne ministre da je obavijeste o svim datim saglasnostima za popune radnih mjesta u organizacijama, institucijama i pravnim osobama u kojima vrše ovlaštenja nadzora nad zakonitošću rada i poslovanja o zaključenim ugovorima o djelu i ugovorima o povremenim i privremenim poslovima, najduže do dvanaest mjeseci.

Također se zadužuju svi resorni ministri da o navedenim aktivnostima periodično obavještavaju Vladu Kantona Sarajevo.

Rukovodioci svih budžetskih i vanbudžetskih korisnika dužni su da odmah preduzmu sve aktivnosti radi penzionisanja svih uposlenika koji ispunjavaju jedan od uslova za odlazak u penziju, te o tome odmah obavijeste Vladu Kantona Sarajevo, stoji u zaključku.