Na potezu skupština
65

Vlada KS predložila ukidanje participacije građana u troškovima zdravstvenih usluga, evo šta će to značiti

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vlada Kantona Sarajevo je danas van snage stavila odluku o ličnom učešću osiguranika u troškovima zdravstvene zaštite i snošenju troškova liječenja na području ovog kantona. Konačnu odluku po ovom pitanju donijet će kantonalna skupština.

Nakon 18 godina plaćanja participacije, inicijativu o njenom ukidanju na sve usluge koje se plaćaju na svim nivoima zdravstvene zaštite u Kantona Sarajevo, kao i pratećih administrativnih procedura i postupaka za građane, pokrenuli su Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

"Cilj nam je na ovaj način rasteretiti građane i djelomično pomoći u današnjoj teškoj ekonomskoj situaciji. Godišnji prihodi kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja prikupljeni po osnovu ličnog učešća osiguranih osoba u troškovima korištenja zdravstvenih usluga u prosjeku iznose oko 800.000 KM te gubitak ovih sredstava neće predstavljati veći finansijski teret za Zavod zdravstvenog osiguranja", konstatovao je kantonalni ministar zdravstva Enis Hasanović (SDP).

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, donošenjem ove odluke građani će se osloboditi od plaćanja za sve dijagnostičke usluge, među kojima su magnetna resonanca, CT, RTG, angiografija, irigografija, elektromiografija, elektroencefalografija i brojne druge usluge. Ukinut će se i izdvajanje novca od pacijenata za sve kliničke preglede, tretmane, analize, kontrole, kao i za zahvate za koje osiguranici izdvajaju i do 200 KM.

Odlukom Vlade predviđeno je, između ostalog, i ukidanje participacije za boravak majke pratilje uz dijete starije od godinu dana, kao i ukidanje participacije za liječenje i rehabilitaciju u specijalističkim zdravstvenim ustanovama, bolničko liječenje te za lijekove, pomoćni i sanitetski materijal i brojne druge usluge.

Donošenjem i primjenom ove odluke, kako su naveli u Vladi Kantona Sarajevo, ukinut će se i dugi redovi na blagajnama Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" te nepotrebno stajanje u redu pacijenata ili njihovih najbližih srodnika kako bi samo dobili povratnu informaciju da neku od zdravstvenih usluga ne trebaju plaćati.