Slijedi usvajanje
22

Vlada KS predložila da osnovica za obračun plaća za budžetske korisnike bude 310 KM

Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo je na današnjem nastavku 143. sjednice donijela Zaključak kojim je predložila izmjenu osnovice za obračun plaće za period septembar-decembar 2018. godinu u iznosu od 310 KM za sve korisnike koji primaju plaću iz Budžeta Kantona Sarajevo.

Zadužila je Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo da pripremi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o izvršenju Budžeta Kantona Sarajevo za 2018. godinu i uputi ga Vladi Kantona Sarajevo na usvajanje, a koja će ga proslijediti u hitnu skupštinsku proceduru.

Vlada KS je istim zaključkom predložila i osnovicu za obračun plaće za 2019. godinu u iznosu od 310 KM za sve korisnike koji primaju plaću iz Budžeta Kantona Sarajevo, izuzev uposlenika u visokom obrazovanju.

U skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine i kolektivnim ugovorima koji su na snazi, Vlada KS će pozvati reprezentativne sindikate na pregovore radi usaglašavanja osnovice i boda.

Vlada je zadužila ministricu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS da o svim tačkama ovog zaključka upozna Ekonomsko-socijalno vijeće KS na prvoj narednoj sjednici.

Ovom prilikom je istaknuto kako je Vlada Kantona Sarajevo sve dodatne zahtjeve Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH, a koji su iznijeti na posljednjem zajedničkom sastanku, uvrstila u svoj Plan i program za ovu godinu, kao i u nedavno usvojene Pedagoške standarde i normative.

Također je naglašeno da se ulaganje u obrazovanje značajno povećalo u posljednje dvije godine, jer je u ovom periodu u ovu oblast uloženo oko 18 miliona KM.