Odlučuje Skupština
108

Vlada KS predložila da Bentbaša bude zaštićeni pejzaž u Kantonu Sarajevo

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo je utvrdila i Skupštini Kantona uputila Prijedlog zakona o proglašenju Zaštićenog pejzaža "Bentbaša".

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, kao nosilac izrade ovog zakona je provelo javnu raspravu po ranije utvrđenom Nacrtu zakona te dobilo saglasnost od Općinskog vijeća Stari Grad za uspostavu zaštite ovog pejzaža, a što je bila obaveza u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode.

Kako je istakao resorni ministar Čedomir Lukić, preuzimanjem ovog područja osigurat će se kontinuirano prisustvo nadzornika prirode na terenu, osmatranje svih dešavanja u zaštićenom području, te spriječiti aktivnosti koje nisu u skladu s ovim propisom. Zakonom se želi usmjeriti buduća gradnja na ovom području te zaustaviti nelegalna gradnja, pogotovo prema koritu rijeke Miljacke.

Zbog visokog stepena endemičnosti i reliktnosti vrsta, područje predstavlja jedno od najbogatijih na prostoru bosanskohercegovačkih Dinarida te ga karakteriše značajna geomorfološka raznovrsnost, koju čine dolina Miljacke, pećina Toplik i pećina ispod Šehove korije, stijene i plato Jekovca sa pećinom, Babin zub i strme padine tipično kraškog terena ispod Bijele tabije, Orlovo krilo, dio ušća i doline Mošćanice i dr.

Sa zaštićenim područjem Bentbaše, Kanton Sarajevo bi imao ukupno pet ovakvih pejzaža, sa područjima Trebevića, Bijambara, Vrela Bosne i Skakavca kojim upravlja Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja, što predstavlja ispunjenje obaveza u procesima evropskih integracija u ovoj oblasti, navodi se u saopćenju Pres službe KS.