Počeo štrajk
1

Vlada KS poziva Sindikat radnika u zdravstvu na pregovore

FENA
Lejla Brčić (Foto: H. M./Klix.ba)
Lejla Brčić (Foto: H. M./Klix.ba)
Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Brčić kazala je za Fenu da Vlada KS poziva predstavnike Sindikata radnika u zdravstvu KS na pregovore kako bi iznašli zajedničke stavove i prekinuli štrajk.

Više od 3.000 radnika u zdravstvu koji su članovi Sindikata radnika u zdravstvu KS jučer su stupili u generalni štrajk nakon neuspjelih pregovora s Vladom KS koji traju od februara zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora s boljim uvjetima.

Ministrica Brčić je istakla da Vlada KS nije protiv povećanja plaća, ali da je nužno ispunjavanje određene pretpostavke za to.

"Kada se zahtjevi Sindikata predstave u finansijski, a to je 31 milion KM, bilo bi neozbiljno povećati plaće, a izlagati poslodavce i budžet KS potencijalnim tužbama, koje bi u konačnici bile naplaćene", pojasnila je.

Govoreći o najavama članova Sindikata da će u naprednim danima izaći pred zdravstvene institucije kako bi izrazili nezadovoljstvo, ministrica Brčić je kazala da Vlada KS podržava svako legitimno pravo građana da se bore za svoja prava, ali je potcrtala da se zdravlje i život pacijenata ni u jednom momentu ne smiju biti ugroženi.