Od sutra
637

Vlada KS osigurala vanredni prijevoz za uposlenike u sektorima zdravstva i sigurnosti

A. B.
Foto: Vlada KS
Foto: Vlada KS
Usljed aktuelne situacije izazvane pandemijom koronavirusa kao i naredbe Federalnog štaba civilne zaštite O obustavljanju javnog prijevoza na području cijele FBiH, Vlada KS odlučila je posebnim mjerama osigurati vanredni prijevoz za uposlenike u sektoru zdravstva i sigurnosti na području Kantona Sarajevo.

Iz kantonalne Vlade su naveli da će Ministarstvo saobraćaja KS organizovati sa preduzećima Gras i Centrotrans da od sutra obezbijede dovoljan broj autobusa, koji će, uz propisane mjere i preporuke zdravstvene zaštite stanovništva, svakodnevno prevoziti uposlene u navedenim oblastima na posao.

"Ministarstvo zdravstva i MUP KS dostavit će Ministarstvu saobraćaja spiskove uposlenih. Informacije o lokacijama i terminima u kojima će prijevoznici preuzimati putnike u općinama KS, te ih prevoziti do radnih mjesta bit će poznate i objavljene do kraja ovog dana na web i facebook stranici Vlade, a bit će dostavljene i medijima", naveli su iz Vlade KS.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem kazao je za Klix.ba da sa predstavnicima GRAS-a i Centrotransa usaglasili linije autobuskog prijevoza za radnike u sektoru zdravstva i sigurnosti.

"Radnici će se morati pridržavati uputa Federalnog civilnog štaba, što znači da će morati imati maske prilikom sjedanja, morat će sjediti u autobusima poštujući propisani razmak, te nipošto neće smjeti prilaziti vozaču iza žute trake. Na samom ulazu srednjih vrata bit će uposlenik koji će dezinfikovati ruke putnicima. Ono što je bitno istaći, niko bez odgovarajuće akreditacije ustanove kojoj pripada neće moći ući u autobus", kazao je Kalem.

Zamolio je građane da ne zloupotrebljavaju donesene mjere, te da ne prave probleme uposlenicima GRAS-a i Centrotransa na kojima je najveći teret.

"Molim putnike, odnosno uposlenike ova dva sektora da prate utvrđene redove vožnji, te da na vrijeme dođu na stajališta za ulazak", rekao je Kalem.

Također, donesena je odluka da će nakon ukidanja stanja prirodne nesreće, kada se stanje javnog prijevoza normalizuje, svim građanima produžiti važenje mjesečnog kupona.

Zaključkom Vlade, poslodavci izvan ovih sektora organizovat će i prilagoditi prijevoz svojih radnika shodno njihovoj organizaciji rada i radnog vremena.