Na današnjoj sjednici
0

Vlada KS odobrila zaduženje od 30 miliona eura za projekte vodovoda

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici je utvrdila Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za razvoj (EBRD) za finansiranje projekata vezanih za vodovod i otpadne vode u Sarajevu.

Iznos kreditnih sredstava je 30.000.000 eura, a obaveza vraćanja kredita bit će prenesena posebnim predugovorom na KJKP "Vodovod i kanalizacija".

Kredit će biti odobren u formi vanjskog indirektnog duga uz predviđeni rok otplate od 15 godina, grace period od tri godine, kamatnu stopu - šestomjesečni Euribor + jedan posto marže na godišnjem nivou i dospijeće u polugodišnjim jednakim ratama.

Ukoliko zastupnici u Skupštini Kantona usvoje ovu odluku o zaduženju, kredit će biti plasiran u dvije tranše od po deset i 20 miliona eura.

U Odluci je precizirana i provizija na neiskorištena sredstva, od 0,5 posto na prvu tranšu, i od 0,25 do 0,5 posto na drugu tranšu kredita.

Vlada je danas usvojila Plan Vlade Kantona Sarajevo za borbu protiv korupcije.

Akcioni plan kao dio Strategije djelovanja protiv korupcije na nivou BiH utvrdio je obavezu da sve institucije na svim nivoima BiH pripreme vlastite planove djelovanja protiv korupcije koje će se proslijediti Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Plan Vlade Kantona za borbu protiv korupcije se sastoji od 29 aktivnosti svrstanih u četiri oblasti: sprječavanje korupcije, obrazovanje i širenje svijesti o štetnosti korupcije, provedba zakona u oblasti borbe protiv korupcije te monitoring i koordinacija provođenja Akcionog plana.

Ovaj plan daje osnovu i okvire izrade operativnih planova na nivou ministarstava, koji trebaju biti izrađeni četiri mjeseca nakon usvajanja ovoga plana, saopćila je Pres-služba Kantona Sarajevo.