|

Vlada KS od menadžmenta ViK-a zatražila dostavljanje svakodnevnih izvještaja

Vlada KS od menadžmenta ViK-a zatražila dostavljanje svakodnevnih izvještaja
21
Klix.ba
15.8.2017. u 12:23
18
komentara
21

dijeljenja
Vlada KS od menadžmenta ViK-a zatražila dostavljanje svakodnevnih izvještaja Foto: Arhiv/Klix.ba
Na danas otvorenoj vanrednoj sjednici povodom problema sa vodosnabdijevanjem Sarajeva, Vlada Kantona Sarajevo je zatražila od menadžmenta KJKP Vodovod i kanalizacija (ViK) da svakodnevno dostavlja izvještaj o stanju snabdjevenosti vodom, o količinama vode na izvorištu Bačevo, o broju prijavljenih i otklonjenih kvarova, kao i o otkrivanju i smanjenju broja nelegalnih potrošača, odnosno njihovom isključivanju iz mreže, sa odvojenim podacima o broju pravnih i fizičkih lica.
Izvještaj treba sadržavati i sve ostale tehničke probleme koji utječu na vodosnabdijevanje.

Zatražene su informacije o formiranju tima za detekciju stanja vodovodne mreže sa njihovim imenima, kao i koracima za realizaciju plana pomenute detekcije, jer se bliži početak implementacije prve tranše EBRD-ovog kredita od 10 miliona KM.

Vlada je zatražila i precizne podatke o pregovorima sa Istočnim Sarajevom radi eventualnog korištenja vode sa izvorišta Tilava, ali i sa svih drugih izvorišta, među kojim je posebno pomenuto izvorište IB-10, kako bi se u postojećem vodovodnom sistemu osigurale dodatne količine vode.

Ovaj izvještaj na dnevnoj bazi mora sadržavati i informacije o higijensko-epidemiološkoj ispravnosti vode.

Na sjednici su od menadžmenta ovog preduzeća zatraženi podaci o stanju naplate vode, kao i realizaciji tužbenih zahtjeva pokrenutih protiv dužnika.

Na sjednici je bilo riječi i o pokretanju procedura radi početka implementacije dugo najavljivanog projekta izvorišta Crna i Bijela rijeka kojim bi se omogućilo dugoročno pothranjivanje izvorišta Bačevo sa dodatnim količinama vode. Zbog toga je za četvrtak najavljeno održavanje sastanka sa Fondom za zaštitu okoliša FBiH.

Sjednica će ostati otvorena sve do poboljšanja hidroloških prilika u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz press službe Vlade KS.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...