{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada KS o programu finansiranja iz oblasti turizma za 2007.

F
6.7.2007. u 14:10
0
0
Vlada KS o programu finansiranja iz oblasti turizma za 2007.
0
Vlada KS o programu finansiranja iz oblasti turizma za 2007.
Vlada Kantona Sarajevo na posljednjoj sjednici razmatrala je i usvojila raspored iznosa za sufinansiranje projekata iz oblasti turizma za 2007. godinu.
Jedan od najznačajnih projekata je sanacija dvosjedne žičare Crni vrh na lokalitetu Štinji do na Bjelašnici. Vlada KS-a je s preduzećem ZOI '84. planirala 400.000 KM i namjera je da se do početka skijaške sezone izvrši potpuna sanacija žičare, kazao je danas na pres-konferenciji ministar privrede KS-a Abid Šarić.

Vlada KS-a je sufinansirala s 80.000 KM i projekt u vezi s lokalitetom Igmana i Bjelašnice. Radi se o izradi glavnog projekta i početku realizacije projekta Bijela rijeka Trnovo, koji se odnosi na stvaranje uvjeta za proizvodnju vještačkog snijega i zasnježivanje staza na Igmanu i Belašnici.

Ministarstvo privrede KS-a je izdvojilo i 50.000 KM za sanaciju Spomenika prirode Vrelo Bosne. Radi se o sanaciji pješačkih staza i sanaciji mostova, ograda i uređenju parkinga. Vrijednost projekta je oko 170.000 KM a sufinansijeri su Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša, Ministarstvo privrede i JKP Park.

Vlada KS-a je usvojila i Izvještaj o radu zdravstvene inspekcije Kantona Sarajevo za 2006.

Usvojena je također i Odluka o utvrđivanju kriterija za dodjelu stipendija talentiranim učenicima i studentima iz školske 2005./2006. godinu

Riječ je o odluci po kojoj se na raspolaganje stavlja 260.000 KM za stipendiranje učenika osnovnih i srednjih škola i redovnih studenata visokoškolskih ustanova KS-a. Deset posto od tih iznosa izdvaja se za djecu Srebrenice koja su bez oba roditelja, a na prijedlog Fondacije djeca Srebrenice.

Iznosi stipendija će ovisiti o broju aplikanata koji će zadovoljiti kriterije. Konkurs, koji bi trebao biti objavljen početkom naredne sedmice bit će otvoren 15 dana za predaju aplikacija.

Ministarstva obrazovanja i nauke i rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica izdvojila su po 50.000 KM za nabavku udžbenika za učenike osnovnih škola koji su u stanju socijalne potrebe.

Prema podacima Centra za socijalni rad KS-a na području Kantona Sarajevo takvih učenika ima oko 1.000.

Usvojen je i Prijedlog odluke o osnivanju kantonalne javne ustanove Spomenik prirode Vrelo Bosne.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: