Zaključili godinu
0

Vlada KS o 2021.: Značajno ojačana borba protiv korupcije i negativnih demografskih trendova

L. K.
Okerić, Forto i Prvulović (Foto: T. S./Klix.ba)
Okerić, Forto i Prvulović (Foto: T. S./Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo danas je održala novogodišnju konferenciju za medije tokom koje su se okupljenim novinarima obratili i ministrica Ivana Prvulović i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić.
Na jučerašnjoj sjednici Vlade KS usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom, što između ostalog podrazumijeva da će svaka porodilja dobivati mjesečni iznos (12 mjeseci) u visini prosječne plate u Federaciji BiH, koja sada iznosi oko 1.000 KM.

Ministrica je naglasila kako usvajanje ovog zakona donosi revolucionarne promjene u pronatalnoj politici.

"U medijima je došlo do nepreciznih tumačenja ovog zakona, zbog čega je važno pojasniti da su u cilju ostvarivanja pogodnijih prava prvostepeni organi dužni po službenoj dužnosti uskladiti postojeća rješenja kojima se ostvaruju prava koja su predmet ovog zakona. Zakon će stupiti na snagu nakon objavljivanja u Službenim novinama KS, ali će se primjenjivati od 1. januara 2022. godine. Smatram da moram napomenuti da je stav vladajuće većine u KS da je donošenje ovakvog propisa prije svega patriotski čin kojim nastojimo se boriti, usporiti i promijeniti negativne demografske trendove u KS, ali i ostatku BiH", rekla je Prvulović.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić je na današnjoj konferenciji rekao kako je u posljednjih 12 mjeseci organizovano u prosjeku tri sjednice mjesečno, odnosno ukupno 36 sjednica od početka 2021. godine.

"Da nismo uzaludno zasjedali, već da smo vrijedno radili, govore ovi podaci: Skupština KS ukupno je razmatrala 42 zakona, od toga je izmijenjeno, dopunjeno i usvojeno 27 zakona. Pored toga, 15 zakona je stavljeno u nacrt, tj. u javnu raspravu. Oborili smo rekord i duplo više i aktivnije od svih prethodnih radili, što dokazuje i činjenica da je Skupština KS razmatrala ukupno 418 materijala, od toga usvojila 319, koji čine između ostalog zakoni koje sam spomenuo, odluke, materijali... Povukli smo 15 materijala, a neusvojenih je 47", nabrojao je Okerić.

Dodao je i kako su napravljeni konkretni koraci u borbi protiv korupcije u KS, kao i da je predsjedavajućim ostalih skupština u FBiH ponuđena saradnja na ovom polju kako bi ujedinjeno vodili borbu protiv korupcije.