BiH
0

Vlada KS: Maloljetnici na ulici u toku noći uz prisustvo roditelja

FENA
Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Maloljetnici će se prema tome od 23 sata do 5 sati ujutro moći kretati uz prisustvo roditelja, a kazna za roditelje će se kretati između 200 i 900 KM. Zaključeno je i da će revizori Grasa raditi kao zaštitari u vozilima javnog prevoza.

Ministarstvo unutrašnjih poslova KS je pripremilo dopunu ovog Zakona u skladu sa zaključkom vanredne Skupštine KS održane 13. februara gdje je preporučeno Vladi KS da u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima razmotri mogućnost donošenja Odluke o vremenskom ograničenju kretanja maloljetnika, kazao je na pres-konferenciji ministar MUP-a KS Željko Mijatović.

"Uvažavajući sugestiju Skupštine KS, pripremili smo dopunu ovog Zakona u dijelovima koji se tiče kretanja maloljetnika u vremenskom periodu od 23.00 do 05.00 sati, bez nadzora roditelja", kazao je ministar Mijatović naglašavajući da se ne radi o uvođenju policijskog sata za maloljetnike već o normalnom kretanju maloljetnih osoba u vremensku periodu od 23.00 do 05.00 sati uz prisustvo roditelja, staratelja ili usvojioca.

Ovim Zakonom utvrđena je veća odgovornost roditelja za mlađe maloljetnike koji su u dobi od 14 do 16 godine zatečeni u noćnim satima od policijskih službenika na javnom mjestu.

Kazna predviđena za roditelje mlađih maloljetnika se kreće od od 300 do 900 KM, a za roditelje starijih maloljetnika od 200 do 600 KM.

Ministar Mijatović je najavio kako će ovaj Prijedlog Zakona ići u proceduru po hitnom postupku zato što je to interventna mjera u skladu sa nacrtom Akcionog plana koji je usvojen na vanrednoj Skupštini KS.

Ukoliko Kolegij Skupštine KS prihvati da ovaj Prijedlog Zakona ide u hitnu proceduru već na sljedećoj sjednici Skupštine koja će biti održana 28. februara mogao bit se naći na dnevom redu, najavio je ministar Mijatović.

Vlada KS je dala rok Koordinacionom timu od 30 dana da završi Stretegiju protiv maloljetničkog prijestupništva za BiH u Kantonu Sarajevo, a rok od 90 dana je dobilo Ministarstvo pravde i uprave KS da sa ostalim resornim ministarstvima sačini opštu, integralnu Strategiju prevencije kriminala na području KS.

JKP Gras je, na osnovu zaključaka Vlade KS, u cilju podizanja sigurnosti u sredstvima gradskog prijevoza, napravilo selekciju jednog broja uposlenika odnosno kontrola naplate u vozilima javnog gradskog prijevoza (revizora) koji će u vozilima raditi kao zaštitari.

Na zaštitarskim poslovima bit će angažirano oko 40 revizora, a pored tog broja bit će angažirani i profesionalni zaštitari, odnosno decertificirani policajci, kazao je direktor Grasa Šaćir Boškailo.

U javni gradski prevoz bit će uveden i video nadzor, kako bi se mogle identificirati osobe koje u javnom gradskom prijevozu kradu ili izazivaju tuče.