Vlada KS: Izgradnja šestosjeda na Bjelašnici prioritet bolje turističke ponude

A
Anadolija
28.12.2015. u 16:01
219
46
Vlada KS: Izgradnja šestosjeda na Bjelašnici prioritet bolje turističke ponude
219
Vlada KS: Izgradnja šestosjeda na Bjelašnici prioritet bolje turističke ponude Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo danas je dala zeleno svjetlo na idejni projekt izgradnje novog vertikalnog transporta - žičare na Bjelašnici, što znači da će se u narednoj godini nastojati obezbijediti povoljna kreditna sredstva u procjeni od oko 16 miliona KM te otpočeti njegova realizacija, prenosi Anadolu Agency (AA).
Na trasi sadašnjeg trosjeda, prema idejnom projektu kojeg je za potrebe ZOI '84 izradila IPSA, izgradio bi se šestosjed što bi značajno povećalo kapacitet i brzinu transporta turista kako je i predviđeno u dugoročnoj strategiji razvoja skijaškog centra na Bjelašnici.

Izgradnja šestosjeda podrazumijeva obnovu vertikalnog transporta na Bjelašnici na Babinom Dolu do Međustanice, što predstavlja udaljenost od 600 metara. Kapacitet žičare je 2.500 osoba na sat i sa planiranom brzinom, vožnja od početne stanice do izlazne tačke trajala bi oko sedam minuta.

Kako je projektom predviđeno, građenje bi se vršilo prema najnovijim tehničko – tehnološkim rješenjima koja nude maksimalnu sigurnost korisnicima, a uz estetsku uklopljenost u ambijent bili bi zadovoljeni svi evropski ekološki standardi.

Izgradnjom novog vertikalnog transporta bi se omogućila poboljšana ponuda zimsko –skijaške sezone, razvoj zimskog sportsko – rekreacionog centra do nivoa koji zadovoljava svjetske takmičarske standarde, te povećanje sportskog značaja i turističke ponude Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine u cjelosti, kao i za potrebe EYOF-a 2019. godine. 


Komentari (46)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: