Oprema stara 30 godina
0

Vlada KS izdvojila dva miliona KM za rekonstrukciju kotlovnice Zvijezda u okviru Toplana

I. Sa.
Screenshot/ Vlada KS
Screenshot/ Vlada KS
Bojan Bošnjak, ministar komunalne privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo posjetio je KJKP Toplane d.o.o. Sarajevo.

Povod posjete i sastanak sa menadžmentom ovog preduzeća jesu radovi na rekonstrukciji kotlovnice Zvijezda i hidraulička optimizacija rada kotlovnice.

Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo komunalne privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša obećali su da će raditi na projektima smanjenja negativnih uticaja na okoliš, na smanjenju emisije CO2 u zrak.

"Ova Vlada Kantona Sarajevo i resorno ministarstvo ispunjavaju obećanja. Rekonstrukcija kotlovnice Zvijezda i hidraulička optimizacija rada kotlovnice je projekat koji je zamalo mogao biti zaustavljen i predstavlja najveći projekat u posljednjih 20 godina za Kantonalno javno komunalno preduzeće 'Toplane - Sarajevo' d.o.o. Oprema koja je trenutno ugrađena u kotlovnici je starija od 30 godina i direktno je odgovorna za nastanak ekološki štetnog otpada. Vlada Kantona Sarajevo za ovu rekonstrukciju je izdvojila oko dva miliona konvertibilnih maraka", navodi Bošnjak te dodaje:

"Na ovaj način podižemo kvalitet usluge za sve korisnike koji se snabdijevaju toplotnom energijom iz ove kotlovnice. Sa menadžmentom KJKP 'Toplane - Sarajevo' d.o.o mi nastavljamo dalje kontinuirano ulagati napore da svojim korisnicima pružimo što kvalitetniju uslugu i da utičemo na smanjenje uticaja negativnih čestica u zrak kojeg udišemo".

Implementacija ovog projekta kroz ugradnju moderne opreme dovest će do smanjenja potrošnje električne energije za minimalno 25 posto i gasa za minimalno 15 posto godišnje a samim tim i do značajnog smanjenja navedenih negativnih uticaja, izjavio je ovom prilikom resorni ministar Bojan Bošnjak.