Prioritet ministarstva
168

Vlada KS iduće godine namjerava osnovati Centar za napredovanje talentovanih učenika

Er. M.
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo planira iduće godine pokrenuti aktivnosti na osnivanju Centra izvrsnosti za nadarene i talentovane učenike osnovnih i srednjih škola.

Zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Mirza Čelik tražio je od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo da mu dostavi odgovor kada će biti formiran davno najavljeni Centar izvrsnosti za dalji napredak talentovanih učenika.

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić rekla je da je u programskim aktivnostima Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS predviđeno formiranje Centra izvrsnosti za nadarene i talentovane učenike osnovnih i srednjih škola.

"S tim u vezi, a u skladu s finansijskim sredstvima koja budu na raspolaganju ministarstvu, u toku 2020. godine planiramo pokrenuti aktivnosti na osnivanju Centra izvrsnosti, uz napomenu da je prethodno potrebno provesti aktivnosti koje se odnose na donošenje kriterija za odabir učenika, zatim nastavnika koji će raditi s učenicima te odrediti oblasti u okviru kojih će se odvijati rad u Centru izvrsnosti", navela je Bogunić.

Ona je zaključila kako ovu aktivnost smatraju jednom od prioritetnih aktivnosti na kojoj će raditi u narednom periodu.