Odobrena zapošljavanja
81

Vlada KS i sindikati konačno dogovorili osnovicu plaća od 310 KM

Piše: M. N.
Vlada Kantona Sarajevo i Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS na jučerašnjem sastanku su usaglasili sporazume o dodatnim zahtjevima sindikata, izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora i osnovci za period IX-XII 2018. godine u iznosu od 310 KM.

Vlada KS je dogovorila i sa sindikatima srednjeg i visokog obrazovanja KS, policije KS i državnih službenika i namještenika osnovicu od 310 KM.

Dogovoreno je uvećanje koeficijenata radnicima u predškolskom odgoju i osnovnom obrazovanju od 14 posto. Sindikat je zatražio od Skupštine KS da održi hitnu sjednicu 1. oktobra, na čijem dnevnom redu treba biti Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju budžeta KS za ovu godinu, a koji predviđa osnovicu za obračun plaće radnicima JU Djeca Sarajeva i svim javnim ustanovama osnovnog odgoja i obrazovanja na području KS od 310 KM.

Sporazumi s Vladom KS će biti potpisani danas, a prema njihovom sadržaju Vlada će odobriti zapošljavanje 50 odgajatelja u JU Djeca Sarajeva, dodatnih 40.000 KM za higijenski i didaktički materijal ove ustanove te povećanje investicija za osnovne škole u 2019. godini. Za narednu godinu prosvjetni radnici traže osnovicu od najmanje 315 KM.

"Ukoliko Vlada KS ne ispoštuje dogovoreno s pregovora od 27. septembra ili ukoliko Kolegij Skupštine KS ne zakaže hitnu sjednicu Skupštine KS ili se ne usvoji Zakon o izmjenama i dopunama zakona o izvršenju budžeta KS za 2018. godinu, Skupština Povjereništva Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS zadužuje predsjednika Kantonalnog odbora Sindikata da sve članove, njih 3.300, njihove porodice, komšije i prijatelje i sve one koji imaju pravo glasa da 7. oktobra javno pozove da izađu na izbore i svoj glas ne daju onima koji ne budu podržali realizaciju ove odluke, odnosno da ne podrže kandidate političkih partija koji trenutno participiraju u Skupštini KS, a koji ne budu podržali realizaciju ove odluke, kao i kandidatima onih partija koje su se kandidirale za Skupštinu KS za naredne četiri godine, ako zastupnici iz njihovih partija ne budu podržali realizaciju ove odluke", stoji u obavještenju Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Vlada KS danas zasjeda u Vogošći, a očekuje se da će donijeti zaključak o upućivanju u skupštinsku proceduru Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju budžeta za 2018. godinu.