BiH
14

Vlada KS i Sindikat obrazovanja nastavljaju pregovore

Klix.ba
Ministar Marjanović na protestima prosvjetara (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar Marjanović na protestima prosvjetara (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Pregovori Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata obrazovanja bi se trebali nastaviti sutra.

Naime, nakon neformalnog sastanka s predsjednikom Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedinom Šatorovićem, koji je održan u ponedjeljak, premijer Vlade KS Suad Zeljković je pozvao predstavnike sindikata i pregovarački tim Vlade na zajednički sastanak o temi "Cijena rada za 2013.“.

Kako se saznaje, upravo je Damir Marjanović, ministar za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo, bio jedan od najjačih zagovornika da se ovi razgovori nastave, iako je prošle sedmice, nakon protesta koje je organiziralo vodstvo sindikata, dao neopozivu ostavku na tu funkciju.

"Svakako da se svim srcem zalažem za nastavak razgovora, jer se najbolja rješenja mogu postići isključivo za stolom i to kroz intenzivni dijalog. Nastavak razgovora nikada nije bio upitan, što pokazuje i ovaj poziv premijera, i siguran sam da će dogovor biti brzo postignut", navodi Marjanović.

Na pitanje da li ovaj njegov angažman u vezi s nastavkom razgovora, posebno ako rezultira pozitivnim dogovorom, kao i učešće na sjednicama Vlade i Skupštine, znače da povlači svoju ostavku, Marjanović je bio isključiv: "Moja ostavka je konačna i neće biti povučena! Neka vas ne čudi moj angažman, sve dok me Skupština ne razriješi, ja ću svoj posao raditi uobičajenom dinamikom".