Pronašli kompromis
15

Vlada KS i sindikat komunalnih radnika postigli sporazum koji poboljšava standard rada

L. S.
Foto: V. D./Klix.ba (Foto: V. D./Klix.ba)
Foto: V. D./Klix.ba (Foto: V. D./Klix.ba)
Nakon višemjesečnih pregovora, Vlada Kantona Sarajevo i Samostalni sindikata radnika komunalne privrede u FBiH, Kantonalni odbor Sarajevo, uspjeli su se dogovoriti u vezi novog kolektivnog ugovora, odnosno novih prava i obaveza koji iz njega proističu.

Članovi pregovaračkih timova ministar komunalne privrede, infrastrukture, građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša Bojan Bošnjak i ministar finansija Afan Kalamujić, u ime Vlade te predsjednik Sindikata Rasim Ljucević i predsjednik Sindikata preduzeća GRAS Amir Muminović govorili su danas o detaljima postignutog dogovora.

"U prethodnom periodu nismo uspjeli doći do dogovora oko iznesenih zahtjeva Sindikata. Danas smo našli kompromis koji je u ovom momentu prihvatljiv i za Vladu i za Sindikat. Vjerujemo da će to doprinijeti boljoj radnoj klimi unutar svih komunalnih preduzeća. Bila su tri osnovno zahtijeva Sindikata, Vlada je u cjelosti prihvatila dva", naznačeno je.

Prvi je zahtjev proizašao iz prošlogodišnje tranše po kojoj su komunalni radnici dobivali 100 KM mjesečno na osnovu federalne odluke o pomoći svim radnicima u FBIH. To je bio iznos od 1.200 KM godišnje, odnosno 100 KM mjesečno za svakog radnika, što sada postaje trajna kategorija kroz novi kolektivni sporazum.

"Prihvatili smo i drugi zahtjev Sindikata tako da će sada otpremnine u ovom sektoru iznositi pet prosječnih plata umjesto dosadašnjih tri. Treći zahtjev Sindikata bilo je isplata pomoći od 100 KM, kao što je to bilo prošle godine. Tražili smo modus kako da nađemo rješenje, to je za nas bilo previše sredstava jer ta sredstva nisu planirana u Budžetu za ovu godinu. Danas smo se dogovorili da, na osnovu novog Kolektivnog ugovora, u ovoj kalendarskoj godini radnici dobiju po 80 KM mjesečno, a da od naredne godine taj iznos bude povećan na 100 KM", pojasnio je ministar Bošnjak.

On je naznačio opredjeljenje Vlade da se poboljša standard radnika u komunalnoj privredi.

Ove godine izdvojen je rekordan iznos od više od 40 miliona KM u svrhu poboljšanja standarda i uslova rada radnika u komunalnim preduzećima kroz nabavku nove opreme, novih sredstava za rad i poboljšanje opštih uslova rada.

Predsjednik Sindikata Ljucević podsjetio je da je dosadašnji Kolektivni ugovor istekao s 31. decembrom prošle godine.

"Nakon toga su otvoreni pregovori i rok za postizanje dogovora je bio 15.2.2024. godine. Iako je taj rok istekao, drago mi je da smo se danas uspjeli dogovoriti s Vladom i tako izbjegli proteste koji su bili zakazani za danas, u pet do 12 sati. Zahvaljujem se Vladi na tome, a mi ćemo zajednički nastaviti raditi na poboljšanju stanja u komunalnoj privredi i što boljem statusu naših radnika", poručio je Ljucević.

Javnosti se ovim povodom obratio i ministar finansija KS Afan Kalamujić.

"Naše opredjeljenje je da radimo na standardu radnika i rješavamo neke nagomilane probleme iz prethodnog perioda. Istovremeno želimo unaprijediti pružanje komunalnih usluga. Odlučili smo da dio planiranih sredstava s pozicije zajedničke potrošnje usmjerimo u povećanje plaća radnika, a drugi dio će biti uplaćen iz samim komunalnih preduzeća. Ovo vidimo kao jedan podstrek menadžmentima ovih preduzeća da aktivnije preduzimaju mjere u svrhu poboljšanja svog poslovanja", zaključio je ministar Kalamujić.