BiH
22

Vlada KS donijela novi Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka

Klix.ba
Imajući u vidu izraženi trend povećanja koncentracija zagađujućih materija na području KS u zimskom periodu, naročito prisustva čvrstih čestica (PM10), radi efikasnijeg provođenja mjera, Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici, a na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša je usvojila Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo. Pri tome se vodilo računa da ovaj plan bude provodiv.

U odnosu na stari plan, promjene mjera u epizodi Pripravnost, unesena je mjera kojom svi pravni subjekti, u zavisnosti od svojih mogućnosti, mogu izvršiti pomjeranje početka radnog vremena, u cilju rasterećenja kapaciteta javnog gradskog prijevoza i gradskih saobraćajnica. Na sugestiju Ministarstva unutrašnjih poslova KS promijenjena je mjera koja podrazumijeva isključenje iz saobraćaja svih automobila čiji motori imaju normu manju od Euro3, a uvedena je nova mjera isključivanja motornih vozila čiji benzinski motori imaju normu manju od Euro1, a dizel motori manju od Euro3. Razlog je daleko veća emisija čvrstih čestica iz motornih vozila sa dizel motorima.

Uvedena je mjera cjelodnevne zabrane saobraćaja za teretna motorna vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 3,5 tona u skladu sa situacijom na terenu na potezu Baščaršija – Ilidža u oba smjera. Uvedena je mjera upozorenja za sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 50kW koja koriste čvrsta goriva i lož ulja, smanjenje temperature u prostorima koji se zagrijavaju za minimalno 2 stepena.

Promijenjena je mjera ograničenja rada postrojenja za proizvodnju toplotne energije koja koriste čvrsta goriva i lož ulja uz pojačan inspekcijski nadzor u smislu kontrole subjekata u pogledu ispunjenja mjera iz plana te zabrane izvođenja grubih građevinskih radova na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Integralan tekst novog Plana interventnih mjera u slučaju prekomjerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo dostupan je na web stranici Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša http://mpz.ks.gov.ba/.