BiH
22

Vlada KS donijela moratorij na zapošljavanje u javnom sektoru do 31. decembra 2015.

FENA
Vlada Kantona Sarajevo danas je donijela Zaključak o moratoriju na zapošljavanje u javnom sektoru Kantona Sarajevo s rokom primjene do 31. decembra ove godine.

U narednom periodu ne dozvoljava se zapošljavanje u ministarstvima, javnim ustanovama, fondovima i javnim preduzećima Kantona Sarajevo.

Također je naloženo da na zapošljavanja u izuzetnim slučajevima u kantonalnim ministarstvima saglasnost obavezno mora dati Vlada Kantona Sarajevo, dok za ostale ustanove, fondove i preduzeća saglasnost daje resorno ministarstvo, uz obavezno upoznavanje Vlade KS.

Istim zaključkom, naloženo je i provođenje procedura penzionisanja svih onih koji su za to stekli neophodne uvjete.

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila Vrhbosanskoj nadbiskupiji Sarajevo korištenje bez naknade javnih parkinga "Slatina“, "Plato željezničke stanice“, "Plato autobuske stanice“, "Kotromanića“, "Parking Vrbanja“ i "Franje Račkog“ 06. juna 2015. godine u vremenu od 00.00 do 24.00 sata, radi parkiranja autobusa kojima će se dovoziti hodočasnici.

Odobreno joj je i korištenje javnog parkinga kod "Doma Armije“ na isti dan i u istom vremenskom periodu u svrhu parkiranja vozila gostiju Vrhbosanske nadbiskupije Sarajevo.

Zaduženo je i preduzeće "Rad“ da uklone vozila koja budu na trasi kretanja delegacije za vrijeme posjete pape Franje na unaprijed određene lokacije, također bez naknade, a uz obavezno prisustvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo.

Na sjednici Vlada je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti kulturne baštine te ga uputila u skupštinsku proceduru s prijedlogom da javna rasprava o njemu traje 30 dana.

Ove izmjene i dopune Zakona vrše se u cilju poboljšanja teksta Zakona kako bi se omogućila i osnažila zaštita dobara baštine i stvorio ambijent da se javne ustanove Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa Sarajevo, Muzej Sarajeva, Muzej "Alija Izetbegović“ i drugi muzeji i galerije u javnom i privatnom vlasništvu te Historijski arhiv Sarajevo i Biblioteka Sarajeva mogu nesmetano baviti zaštitom i očuvanjem dobara kulturne baštine bez prepreka s kojima su se susretali tokom dosadašnje primjene Zakona o zaštiti kulturne baštine.

Dosadašnji Zakon o zaštiti kulturne baštine KS nadopunjen je i usaglašen s međunarodnim konvencijama u pogledu zaštite nematerijalne baštine, zaštite dobara baštine od nezakonitog izvoza i iznošenja odnosno uvoza i unošenja iz drugih država.

Donesena je i Odluka o iznosima novčanih podsticaja, minimalnim uslovima za početak proizvodnje, minimalnim uvjetima za investiranje i rokovima podnošenja zahtjeva za ovu godinu, saopćila je Press služba KS-a.