Novo Sarajevo
85

Vlada KS će riješiti imovinske probleme na Grbavici kako bi završili južnu longitudinalu i kružni tok

N. V.
Raskrsnica na kojoj će biti napravljen kružni tok (Foto: I. Š./Klix.ba)
Raskrsnica na kojoj će biti napravljen kružni tok (Foto: I. Š./Klix.ba)
Općinsko vijeće Novo Sarajevo je sinoć na hitnoj sjednici donijelo odluku o alternativnom rješenju za probleme pri izgradnji južne longitudinale prilikom čega će Vlada KS okončati imovinsko-pravna neriješena pitanja.

Imovinsko-pravna pitanja će biti riješena na potezu od križanja ulica Bulevara Ivice Osime i Kupreška do križanja ulica Bulevara Ivice Osima i Hamdije Čemerlića. Zgrada koja se nalazi na ovoj raskrsnici, a koja je također sporna po pitanju imovinsko-pravnih odnosa neće biti srušena, nego će tu biti napravljen kružni tok, koji bi trebao napraviti prohodnost saobraćaja kroz Grbavicu i Kovačiće.

Odluka o tome da se rješavanje imovinsko-pravnih pitanja prebaci na Kanton Sarajevo došla je na sinoćnoj vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Novo Sarajevo. Vijećnik Naše stranke Ahmed Kosovac kaže da će to dovesti do konačnog završetka južne longitudinale.

Ulica koja treba biti urađena nakon što se riješe imovinsko-pravni odnosi (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ulica koja treba biti urađena nakon što se riješe imovinsko-pravni odnosi (Foto: I. Š./Klix.ba)

"U ulici Zvornička nekoliko porodica već duži niz godina ima spor sa opštinom, mi smo jučer na sjednici kantonu dali dozvolu da oni riješe taj spor i kada se to riješi, onda će suštinski doći do završetka južne longitudinale. Ići će do kraja ulice Zvornička (Bulevar Ivice Osima), na kraju će se praviti kružni tok, tako da će južna longitudinala biti neometana. Imat će četiri trake duž Novog Sarajevo, osim malog dijela kod kružnog toga, gdje će biti nešto uže, i tako se rješava čep na Grbavici", kazao je Kosovac.

Premijer Vlade KS Nihad Uk je prisustvovao sinoćnoj sjednici prilikom čega je kazao kako su ocijenili da je najbolje rješenje da Vlada KS uradi otkup te je istaknuo kako bi sve bilo jeftinije da je to urađeno ranije.

"Vlada KS i ja na čelu vlade protekla tri mjeseca smo svaki utorak imali sastanak kako bi otkočiti procese koji stoje godinama i kako bi nastavili s razvojom infrastrukture. Na tragu rješenja da otkočimo spajanje od stadiona do planiranog kružnog toka, identificirana je sporna parcela, ocijenili smo da pronađemo alternativno rješenje kako bi otkočili taj proces kako ne bi gubili vrijeme i ne bi bila zagađenost zraka ovakva kakva jeste. Cijene izgradnje ceste i otkupa nekretnina konstantno rastu, da smo to uradili prije 5-6 godina upola bi bili jeftiniji i radovi i otkup zemljišta, ali se to nije desilo", poručio je Uk.