BiH
0

Vlada KS-a: Imenovanjem rektora sarajevskog Univerziteta nisu povrijeđena ničija prava

NINA
U pismu ministra prosvjete i nauke Kantona Sarajevo Emira Turkušića, koje je uputio uredu Ombudsmana FBiH, navodi se da je Vlada tog kantona konstatirala da postoje određeni propusti u proceduri imenovanja rektora sarajevskog Univerziteta, ali da ti propusti nisu takve vrste da mogu utjecati na promjenu izvršenog izbora i imenovanja rektora.

"Za rektora je imenovan kandidat koji ispunjava sve uslove predviđene javnim konkursom, a ta činjenica je bila odlučujuća za suglasnost koju je dala Vlada Kantona, jer je utvrđeno da u tom pogledu nema nikakvih povreda zakona niti drugih propisa", navodi se u pismu koje je upućeno kao odgovor na Izvještaje Ombudsmana FBiH, u kojem je navedeno da je profesorici Lamiji Tanović prilikom imenovanja rektora sarajevskog Univerziteta nanesena povreda ljudskog prava koja se odnosi na prava jednakog pristupa javnim službama.

Također, u tom izvješćtaju su izneseni prigovori na odluku o imenovanju rektora, kao i o tome da je jedan član Upravnog odbora bio dekan fakulteta, što po zakonu nije dopušteno. Zapravo, rektora je imenovao Upravni odbor kojem je 24. februara 2004. istekao mandat od četiri godine, s obzirom da je imenovan 24. februara 2000.

Ministar Turkušić također smatra da je to bio propust, ali to pravda okolnostima koje su izazvane "višom silom" u procesu donošenja zakona o visokom obrazovanju, tako da je Ministarstvo prosvjete i nauke Kantona Sarajevo tek 4. marta obavijestilo Rektorat Univerziteta u Sarajevu da Upravni odbor nastavlja s radom. Turkešić tih devet dana od isteka mandata do ponovnog izvještavanja o nastavku rada pravda tzv. tehničkim mandatom koji nije pravno predviđen, te tvrdi da je to manja pogreška nego kada određeno tijelo nikako ne radi.

U Izvještaju Ombudsmana FBiH također stoji da je dovedena u pitanje autonomija sarajevskog Univerziteta, za što, po mišljenju Vlade Kantona, nema argumenata, a pogotovu ne kada je riječ o tome da je Izvršeni izbor u izravnoj suprotnosti s načelom da Univerzitet mora moralno i intelektualno biti neovisno o svakom političkom autoritetu i ekonomskoj moći.

Zbog svega toga Vlada Kantona Sarajevo tvrdi da u toku imenovanja rektora sarajevskog Univerziteta nisu povrijeđena bilo čija prava.