BiH
0

Vlada Kantona Sarajevo planirala 400.000 KM za održivi povratak u Srebrenicu

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Predstavnice Udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić, Kada Hotić i Zumreta Šehomerović informirale su danas ministricu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Eminu Dubravić s programom rada i aktivnostima njihovog udruženja.

Subašić je istakla da Srebrenica mora imati poseban tretman, jer povratnici žive u katastrofalnim uvjetima, većina stanovnika nema struju, vodu, pravo na obrazovanje i zaposlenje a ljudi su obespravljeni u svakom pogledu.

Ministrica Dubravić je obavijestila predstavnice Udruženja da je Vlada Kantona Sarajevo planirala 400.000 KM za projekte kojim će se dati podrška održivom povrataku te 20.000 KM za rad ovog udruženja, sa sjedištem u Sarajevu i Srebrenici.

Ministrica je izjavila kako će Ministarstvo podržati ranije započete projekte i nastojati da u budžetu za 2008. obezbijedi više novca za ove namjene.

Udruženje Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" osnovano je 1996. i broji oko 8.000 članova u BiH i dijaspori. Cilj Udruženja je, između ostalog, da olakša život članovima porodica ubijenih u julu 1995. u Srebrenici, saopćeno je iz pres službe KS.