Prvih 6 mjeseci
718

Vlada Kantona Sarajevo objavila dokle je došla sa implementacijom 300 mjera

A.D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo objavila je dokument koji se rasprostire na 69 stranica u kojem su naveli detaljan pregled implementacije 300 mjera u prvih šest mjeseca sa projektima koji iznose skoro 330 miliona KM.

Mjere šestorke predstavljaju detaljan i konkretan program kojeg su potpisale šest političkih partija koje danas čine skupštinsku većinu u Kantonu Sarajevo, naveli su.

Radi preciznije metodologije praćenja učinka pojedinih resora mjere se opisane u 300 jedinica.

Tako je Ministarstvo kulture i sporta svih 29 mjera vrijednosti od 45 miliona KM već uplaniralo u budžetu za 2019. Ministarstvo privrede je planiralo 12 od 26 mjera vrijednosti od 3,3 miliona KM.

Ministarstvo saobraćaja u ovom budžetu ima 20 projekata vrijednih 182 miliona KM, dok je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade uplaniralo ukupno 46 projekata vrijednih 74 miliona KM

Ističe se da ovi projekti podrazumijevaju transparentnost, reformu javnog saobraćaja, podizanje kvaliteta zraka, kapacitiranje predškolskih ustanova, značajnija ulaganja u nauku, malu privredu ali i kapitalne projekte.

Učinke svih ministarstava može se, kako su kazali u Vladi KS, precizno pratiti iz tabela koje se nalaze u dokumentu na ovom linku.

"Mjere šestorke predstavljaju jedinstven politički dokument u recentnoj bh političkoj sceni. Dosadašnja proklamativna obećanja nisu mogla biti alat novinarima i analitičarima za ozbiljno praćenje i korekciju rada nosilaca javih funkcija. Publikovanje ovog dokumenta predstavlja doprinos transparantnosti i odgovornosti", saopćili su.