BiH
18

Vlada Kantona Sarajevo: Nova Esencijalna lista lijekova štiti domaću proizvodnju

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo je danas donijela Odluku o pozitivnoj, bolničkoj i magistralnoj listi lijekova, što je zakonska obaveza u skladu sa federalnom Odlukom o listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja i Odlukom o listi lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti, a kojima su utvrđeni asortimani i cijene lijekova koji se koriste u pružanju zdravstvene zaštite.

Usvojena kantonalna A lista lijekova, usaglašena je sa Federalnom listom kao generičnom listom, dok kantonala lista utvrđuje liste po nazivu proizvođača. Na ovogodišnjoj A Listi lijekova u Kantona Sarajevo, tzv. Esencijalnoj listi, nalaze se 153 lijeka u 605 oblika i pakovanja, saopćeno je iz press službe Vlade KS.

Ono što je razlikuje od prethodnih lista jeste da su svi lijekovi na ovoj listi proizvodi domaćih proizvođača. Domaćim farmaceutskim kućama Hemofarm, Amsal, Bosnalijek, Zada i Farmavita dodani su i lijekovi tzv. orginatori, odnosno originalni nosioci licence lijeka.

Usvajanjem ovakve liste, a koju je pripremala stručna kantonalna Komisija za lijekove uz saradnju sa zdravstvenim ustanovama i iskazanim potrebama, Vlada je ispoštovala i zaključak Skupštine Kantona Sarajevo kojim je zatraženo da u kreiranju esencijale liste lijekova u što većoj mjeri budu zastupljene domaće farmaceutske kuće. Na ovaj način se, kako je danas naglašeno, lakše vrši kontrola lijekova te štiti domaća proizvodnja što je praksa zemalja u okruženju i šire.

Danas usvojena B lista lijekova tretira lijekove poželjne u terapijama liječenja, a sufinansira se na teret zdravstvenog osiguranja u procentima od 10 do 100 posto.

Bolnička lista obuhvata lijekove isključivo za bolničko liječenje. Nakon što bude objavljena u Službenim novima KS, integralna Esencijalna liste lijekova bit će dostupna na web stranici Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.