Vruća stolica
38

Vlada Kantona Sarajevo imenovala Harisa Gušića za prinudnog upravnika GRAS-a

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici imenovala je Harisa Gušića za prinudnog upravnika KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo.

S obzirom na to da se stanje u vezi s poslovanjem KJKP GRAS dodatno pogoršalo i da se obaveze prema povjeriocima kontinuirano povećavaju, prinudni upravnik će biti zadužen da u roku 30 dana, u saradnji s resornim ministarstvom, dostavi Skupštini KS prijedlog mjera za sanaciju i reorganizaciju preduzeća na razmatranje i usvajanje.

Haris Gušić je magistar nauka u logistici i transportu koji je zvanje stekao na Florida Institute of Technology i ima višegodišnje međunarodno iskustvo u radu.

Premijer KS Elmedin Konaković očekuje da će sanacioni program GRAS-a ponuditi dugoročnija rješenja.

"Ovo je posljednja šansa GRAS-u. Osnovni zadatak novog upravnika bit će zaustaviti eroziju i mislimo da će privremeni upravnik uz ovlasti koje ima, uz podršku resornog ministra i kompletne Vlade, uspjeti ostvariti dobre rezultate", kazao je Konaković.

On smatra da će, ukoliko novi upravnik GRAS-a ne bude čvrsto opredijeljen za realizaciju programskih mjera i finansijsku konsolidaciju, posebno uplata za PIO i PDV, koje znatno terete obaveze preduzeća, Vlada i Skupština KS formirati novo preduzeće, otvoriti fond, kupiti potreban broj tramvaja, trolejbusa i autobusa, da bi ta nova firma preuzela GRAS.

Prosječni mjesečni gubitak GRAS-a je 2.793.598,00 KM, a sljedeće sedmice Uprava za indirektno oporezivanje BiH zakazala je aukciju 10 tramvaja koje prodaju za 188.000 KM, a koji su GRAS-u zaplijenjeni zbog dugovanja za PDV koja iznose više od 21 milion KM.