BiH
0

Vlada Kantona Sarajevo donijela odluku o taksi prevozu

NINA
Vlada Kantona Sarajevo donijela je danas odluku o taksi prevozu, na osnovi javne rasprave o ovoj problematici.

Ovom odlukom uredit će se tržište taksi prevoza koje je dosad u Sarajevu izazivalo brojne nesporazume, pa čak i incidente između različitih prijevozničkih firmi.

"Problemi u ovoj oblasti uzrokovani su uglavnom neusuglašenošću s Pravilnikom o taksi prevozu koje je donijelo Federalno ministarstvo prometa i veza, te različitim tumačenjem dosadašnje odluke", kazala je, nakon sjednice Vlade, Ljiljana Sakić, ministrica prometa i veza Kantona Sarajevo.

Kako je kazala, broj taksista u Sarajevu bit će usklađen s evropskim standardima, gdje na svakih 500 do hiljadu građana dolazi jedno taksi vozilo. Prema odluci Vlade, u Sarajevu će taj omjer biti jedno taksi vozilo na 700 građana.

Osim licence, koju izdaje Federalno ministarstvo prometa i veza, jedan od uslova za obavljanje te djelatnosti bit će i dodatna taksi oznaka, za čije je izdavanje nadležno kantonalno ministarstvo.

"Dopunske oznake bit će izdane na osnovi rezultata revizije koja je provedena u decembru prošle i u januaru ove godine", kazala je ministrica Sakić dodajući da veliki broj onih koji su se dosad bavili taksi prevozom nisu ispunili neophodne uslove.

Naime, nakon brojnih problema Ministarstvo je provelo reviziju svih rješenja za bavljenje tom djelatnošću u nekoliko poduzeća koliko ih radi na području Sarajeva.