Zasjedaju od jutros
46

Vlada Kantona Sarajevo čeka naredbe Štaba Civilne zaštite FBiH da provede mjere

D. Be.
Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić obratio se javnosti i kazao da je u toku sjednica Vlade Kantona Sarajevo koja traje od jutros te da se čekaju odluke Civilnog štaba FBiH nakon što je Vlada FBiH jučer proglasila stanje nesreće.
"Tokom večeri građani će biti obaviješteni o mjerama koje će donijeti Civilna zaštita FBiH, nakon čega će Vlada KS vidjeti da li te mjere potrebno dopuniti nekim kantonalnim mjerama“, kazao je.

On je istakao da je Štab Civilne zaštite FBiH nadležan za rješavanje ovih pitanja i da će se građani i institucije biti dužni ponašati po odlukama i naredbama tog štaba.

"Molimo građane za strpljenje“, dodao je.


Federalni štab civilne zaštite (FŠCZ) sastao se danas u Sarajevu na prvoj vanrednoj sjednici, organiziranoj nakon proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID - 19) na području Federacije BiH.

Zamjenica premijera FBiH, federalna ministrica financija i komandantica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Milićević je na pres-konferenciji u pauzi zasjedanja istaknula kako je u aktuelnoj situaciji neophodno donijeti odgovarajuće naredbe radi stavljanja u funkciju svih raspoloživih resursa.

Kazala je da je u dosadašnjem zasjedanju odlučeno da se štabovi CZ u kantonima i općinama stave u punu funkciju, te da se uspostavi koordinacija između Federalnog i štabova nižih razina vlasti.