Nadzor državne granice
20

Vlada Japana uručila 22 multisenzorske kamere Graničnoj policiji BiH i MUP-u RS-a

A. Ku.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba (Foto: Klix.ba)
Vlada Japana donirala je specijalističku opremu koja se sastoji od 22 multisenzorske kamere Graničnoj policiji BiH i MUP-u Republike Srpske. Uz pomoć ove donacije, policijskim pripadnicima će biti olakšan nadzor državne granice.

Opremu su uručili ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić i ambasador Japana u BiH Masami Kinefuchi.

Prethodno je Vlada Japana donirala vozila marke Toyota, a danas je izvršena primopredaja drugog dijela oprem koja je postavljena na spomenuta vozila.

Direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković rekao je da su donirani multisenzorski sistemi od iznimnog značaja za pripadnike Granične policije BiH.

Koristit će ih prilikom obavljanja operativnih aktivnosti i poduzimanja radnih mjera s ciljem suzbijanja kriminaliteta i zaštiti državne granice.

"Granična policija se posljednjih godina suočava s nizom izazova, jedan od njih je i izloženost pojačanoM migracijskom pritisku i krijumčarenju ljudi radi čega nam je neophodno pojačano korištenje specijalističke opreme. Zahvaljujući donacijama jačenje materijalno-tehničkih kapaciteta značajno pomaže policijskim djelatnicima da unaprijede operativnu učinkovitost i mobilnost na terenu", rekao je Kuprešaković.

Uime Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a prisutnima se obratio načelnik Policijske uprave (PU) Istočno Sarajevo Branimir Šehovac.

On je podsjetio da su iz granta bespovratnih sredstava Vlade Japana MUP-u RS-a dodijeljena četiri vozila marke Toyota i druga oprema u vrijednosti od preko 200.000 eura.

"Pripadnici jednice žandermerije su u toku prošle sedmice prošli obuku za ugradnju i upotrebu mobilnih nadzornih sistema koje će koristiti u borbi protiv ilegalnih migracija", rekao je Šehovac.

Ambasador Japana u BiH Masami Kinefuchi izrazio je zadovoljstvo na uručenju donacije od 22 kamere.

"Od 2018. godine borba protiv ilegalnih migracija postala je problem u Evropi uključujući i BiH. Nadam se da će nabavka Toyota vozila i nadzornih kamera dati doprinos jačanju kapaciteta Granične policije i ubrzati proces pristupanja BiH Evorpskoj uniji", rekao je Kinefuchi.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić istakao je da se drugi dio donacije odnosi na 22 sigurnosne kamere najnovije generacije.

"One će se instalirati na jedan dio patrolnih vozila marke toxota koja su već dodijeljena u maju prošle godine. Održna je obuka na koju su učestvovala 44 policijska službenika koja su obučena za upotrebu sigurnosnih kamera", rekao je Nešić.