BiH
0

Vlada Japana osigurala sedam TV kamera za BHRT

FENA
Ambasada Japana u BiH organizirat će 12. maja, u prostorijama BHRT-a, ceremoniju primopredaje kulturnog granta vlade Japana za Projekt unapređenja studijske opreme Javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine (BHRT).

Projektom je nabavljena studijska oprema, među kojom je i sedam kompleta TV kamera.

Ceremoniji će prisustvovati vršilac dužnosti generalnog direktora BHRT-a Nermin Durmo, direktor Korporacije u osnivanju Drago Marić, generalni direktor BHT1 Vladimir Bilić, novi generalni direktor "Mitsubishi Corporation Belgrade Liaison Office" Toshiki Sugino te ambasador Japana u BiH Futao Motai koji će predati opremu.

Ovom donacijom, BHRT će se uskladiti sa standardima javnih emitera Evropske unije, a što će rezultirati poboljšanjem kvaliteta programa BHRT.

Cilj Projekta je promoviranje entičkog pomirenja na ovom području poboljšanjem kvaliteta programa jer je BHRT jedini javni emiter na državnom nivou, a što igra veoma važnu ulogu u emitiranju etnički nepristrasnih programa.

Vlada Japana će nastaviti saradnju s BHRT-om na raznim poljima i u budućnosti, između ostalog, nudeći videomaterijale o kulturi, historiji ili tradiciji Japana tako da oni mogu doći do ljudi u svim dijelovima BiH, saopćeno je iz Ambasade Japana u BiH.