{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada Japana osigurala grant za obnovu dviju škola u iznosu od oko 280.000 KM

F
11.3.2018. u 16:44
236
22
Vlada Japana osigurala grant za obnovu dviju škola u iznosu od oko 280.000 KM
236
Vlada Japana osigurala grant za obnovu dviju škola u iznosu od oko 280.000 KM
Foto: EPA-EFE
Vlada Japana će osigurati grant pomoć u iznosu od 143.649 eura (oko 280.000 KM) za Projekat obnove Osnovne škole "Knez Ivo od Semberije" u Bijeljini i Projekat obnove Osnovne škole "Sveti Sava" u Rogatici.
Ugovor o grantu u ponedjeljak će na prigodnoj ceremoniji u prostorijama Ambasade Japana u Sarajevu potpisati Akihito Teruuchi, otpravnik poslova japanske ambasade i direktori dviju osnovnih škola.

Prvi grant u iznosu od 69.096 eura (oko 135.000 KM) namijenjen je za projekt obnove škole u Bijeljini, a drugi u iznosu od 74.553 eura za projekat obnove škole u Rogatici. Svrha ova dva projekta su poboljšanje obrazovnog okruženja zamjenom oštećene stolarije - prozora i vrata u školskim zgradama.

Oštećenja ovih školskih zgrada su ozbiljan problem, primjerice, neujednačena temperatura unutar prostorija i opasnost od ozljeda usljed polomljene stolarije.

Ova dva grant ugovora će pomoći renoviranju školskih zgrada i poboljšati ambijent obrazovanja za oko 2.000 djece i oko 230 nastavnika i školskog osoblja u dvije spomenute osnovne škole.

Japan je jedan od najvećih donatora na bilateralnom nivou u BiH. Unutar različitih okvira pomoći (opšta grant pomoć, zajmovi, tehnička saradnja i grantovi u oblasti kulture...), japanska pomoć BiH je dosegla oko milijarde KM u posljednjih 20 godina, pokrivajući vitalne sektore, kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje, zaštita okoliša, infrastruktura, saopćeno je iz Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: