Vrijednost 155.000 KM
0

Vlada Japana GRAS-u donirala rezervne dijelove

FENA
Preduzeću GRAS je putem Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) isporučeno rezervih dijelova u vrijednosti oko 155.000 KM namijenjenih za sanaciju autobusa javnog gradskog prijevoza koje je Japan donirao ovom preduzeću 1998. godine.

Primopredaja seta rezervnih dijelova za autobuse izvršena je danas u GRAS-u.

Direktor GRAS-a Hasan Bašić kazao je da su donirana vozila, oprema i alati koje je vlada Japana donirala GRAS-u visokog kvaliteta te da je nakon 12 godina intenzivne eksploatacije u funkciji 95 posto tih vozila. Među njima ima autobusa koji su prešli 1.200.000 km i još su pouzdani.

Vlada Japana je u aprilu '98. donirala GRAS-u 50 autobusa, 10 zglobnih autobusa, 15 minibusa i pet minibusa namijenjenih za prijevoz invalidnih osoba, te opremu, alat i rezervne dijelove. Ukupna vrijednost te donacije iznosila je 12,5 miliona dolara.

Iako je JICA zadovoljna stanjem u kojem se nalaze autobusi iz donacije, kako je istaknuto, odlučeno je da se odobri novac za nabavku rezervnih dijelova za donirane autobuse. Rezervni dijelovi će biti ugrađeni u sedam velikih autobusa i dva zglobna, a u pitanju su rezervni dijelovi za motore.

"Japan će i dalje nastaviti da osigurava donacije BiH, međutim potrebno je da se odrede prioritetni sektori i projekti koje bi vlada Japana podržala u skorijoj budućnosti“, kazao je šef Misije JICA Balkan Ureda Satoru Kurosawa.