BiH
0

Vlada Japana donirala više od 45.000 eura školi u Goraždu

Klix.ba
Goražde
Goražde
Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideo Yamazaki sutra će prisustvovati ceremoniji primopredaje za projekt unapređenja sistema centralnog grijanja u Osnovnoj školi ''Mehmedalija Mak Didar'' u Goraždu.

Vlada Japana dodijelila je sredstva u iznosu od 45.580 eura ovoj školi za rekonstrukciju kotlovnice u centralnoj školi u Vitkovićima, te instalaciju centralnog grijanja u područnoj školi u Bogušićima.

Rekonstrukcija kotlovnice u centralnoj školi u Vitkovićima bila je neophodna kako bi bio povećan kapacitet škole i efikasnost, dok će instalacija sistema centralnog grijanja u područnoj školi u Bogušićima zamijeniti stare peći na drva koje su se ranije koristile.

Očekuje se da će realizacija ovog projekta osigurati poboljšanje uslova rada za oko 500 učenika koji pohađuju ove dvije škole.

Vlada Japana pridaje veliki značaj projektima u oblasti obrazovanja u BiH. Od 1996. godine do danas vlada Japana donirala je više od 20 miliona eura i tako omogućila obnovu i opremanje više od 70 osnovnih škola širom BiH, saopćila je Ambasada Japana u BiH.

Ceremoniji će prisustvovati ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Bosansko-podrinjskog kantona Dževad Adžem i direktor škole Dževad Šivšić.