|

Vlada Japana: 200 hiljada eura za deminiranje u Gračanici

Vlada Japana: 200 hiljada eura za deminiranje u Gračanici
0
F
FENA
24.11.2009. u 13:29
1
komentara
0

dijeljenja
Vlada Japana:  200 hiljada eura za deminiranje u Gračanici
Ambasador Japana u BiH Futao Motai i direktor Međunarodnog fonda za deminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF) Goran Gačnik danas su, u prisustvu načelnika Općine Gračanica Nusreta Helića i direktora BHMAC-a Dušana Gavrana, u japanskoj ambasadi u Sarajevu potpisali Ugovor za Projekt podrške deminiranju u Gračanici.
Vlada Japana je dodijelila Međunarodnom fondu za deminiranje i pomoć žrtvama mina grant od 200.000 eura za Projekt podrške deminiranju u Gračanici, što će omogućiti deminiranje 200.000 m2, a ITF će, po svom principu dupliranja, dodati još 200.000 eura i tako će biti deminirano 380.000 m2 visokorizičnog područja uz obalu Spreče, rečeno je.

Ambasador Motai kazao je da japanska vlada daje prioritet projektima deminiranja u BiH i da je u posljednjih 13 godina osigurala oko milion eura za deminiranje i edukativne programe iz te oblasti.

-Želja nam je da BiH do 2019. bude očišćena od mina i vlada Japana će nastaviti da pomaže taj proces - kazao je ambasador Motai te dodao da je prethodni projekt koji je japanska vlada pomogla bio projekt deminiranja u Banovićima za što je izdvojeno 152.000 eura.

Direktor ITF-a Goran Gačnik rekao je da je zadovoljan izborom projekta od japanske vlade, s obzirom na činjenicu da je u Gračanici od 1996. do danas od neeksplodiranih ubojnih sredstava nastradalo više od 20 osoba, spomenuvši pritom i podatak da je BiH među četiri "najzagađenije" države minama u svijetu.

Gačnik je istaknuo da će deminiranje početi na proljeće i da će trjati od 45 do 60 dana.

U Gračanici je od završetka rata u BiH do sada, po riječima načelnika Helića, deminirano 320.000 m2 i ostalo je još četiri posto teritorije pod minama, a u ovoj godini realizirano je sedam projekata deminiranja.

Vladi Japana je zahvalio i direktor BHMAC-a Dušan Gavran koji je kazao da je Gračanica zasigurno općina u BiH u kojoj najviše ima mina, a Spreča "najzagađenija" rijeka minama.

Gavran je podsjetio da postoji sva potrebna dokumentacija da se BiH očisti od mina do 2019. godine, međutim najveći problem predstavljaju finansijska sredstva.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...