BiH
0

Vlada Japana: 200 hiljada eura za deminiranje u Gračanici

FENA
Ambasador Japana u BiH Futao Motai i direktor Međunarodnog fonda za deminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF) Goran Gačnik danas su, u prisustvu načelnika Općine Gračanica Nusreta Helića i direktora BHMAC-a Dušana Gavrana, u japanskoj ambasadi u Sarajevu potpisali Ugovor za Projekt podrške deminiranju u Gračanici.

Vlada Japana je dodijelila Međunarodnom fondu za deminiranje i pomoć žrtvama mina grant od 200.000 eura za Projekt podrške deminiranju u Gračanici, što će omogućiti deminiranje 200.000 m2, a ITF će, po svom principu dupliranja, dodati još 200.000 eura i tako će biti deminirano 380.000 m2 visokorizičnog područja uz obalu Spreče, rečeno je.

Ambasador Motai kazao je da japanska vlada daje prioritet projektima deminiranja u BiH i da je u posljednjih 13 godina osigurala oko milion eura za deminiranje i edukativne programe iz te oblasti.

-Želja nam je da BiH do 2019. bude očišćena od mina i vlada Japana će nastaviti da pomaže taj proces - kazao je ambasador Motai te dodao da je prethodni projekt koji je japanska vlada pomogla bio projekt deminiranja u Banovićima za što je izdvojeno 152.000 eura.

Direktor ITF-a Goran Gačnik rekao je da je zadovoljan izborom projekta od japanske vlade, s obzirom na činjenicu da je u Gračanici od 1996. do danas od neeksplodiranih ubojnih sredstava nastradalo više od 20 osoba, spomenuvši pritom i podatak da je BiH među četiri "najzagađenije" države minama u svijetu.

Gačnik je istaknuo da će deminiranje početi na proljeće i da će trjati od 45 do 60 dana.

U Gračanici je od završetka rata u BiH do sada, po riječima načelnika Helića, deminirano 320.000 m2 i ostalo je još četiri posto teritorije pod minama, a u ovoj godini realizirano je sedam projekata deminiranja.

Vladi Japana je zahvalio i direktor BHMAC-a Dušan Gavran koji je kazao da je Gračanica zasigurno općina u BiH u kojoj najviše ima mina, a Spreča "najzagađenija" rijeka minama.

Gavran je podsjetio da postoji sva potrebna dokumentacija da se BiH očisti od mina do 2019. godine, međutim najveći problem predstavljaju finansijska sredstva.