Ivan Matešić
0

Vlada izdvojila 15 miliona KM za zatvore

FENA
Ivan Matešić, pomoćnik za upravu u Ministarstvu pravde Federacije Bosne i Hercegovine, potvrdio je na pres-konferenciji u Sarajevu današnju Vladinu odluku o izdvajanju 15 miliona KM iz rezervi federalnog budžeta za poboljšanje stanja u kazneno-popravnim zavodima u Federaciji.

Matešić je precizirao da će od tog iznosa devet miliona biti upotrijebljeno za plaće, naknade i doprinose zaposlenicima u ovim zavodima i dodao da u toj sumi ima dovoljno i za angažovanje novih 160 stražara kao trenutno nedostajućeg radnog kadra u zatvorima te za osposobljavanje novih 60 mjesta za osuđenike u zavodu u Orašju.

Preostalih šest miliona namijenjeno je za unaprjeđenje uvjeta za osobe na izdržavanju kazni, rekao je Matešić.

Uslijedila je opaska novinara da iz cijele ove Vladine odluke proizlazi tek da će Federacija dobiti 60 novih mjesta za smještaj osuđenika. Primjedba novinara zapravo se odnosi na problem, aktuelan već izvjesno vrijeme, nedostatka dovoljno opremljenih zatvorskih mjesta za osuđene kriminalce u Federaciji, zbog čega samo u Sarajevo 415 već osuđenih osoba slobodno šeta gradom.

To i problem nelegalnog držanja i nošenja oružja aktuelizirani su naročito nakon nedavnog zločina u Sarajevu u kojem su dvojica vršnjaka usmrtili 23-godišnjaka Amara Mistrića koji je radio u jednom kafeu i nakon isteka radnog vremena nije htio uslužiti pićem dvojicu gostiju, od kojih ga je jedan ubio hicem iz pištolja.

To se desilo u vrijeme kad je u Sarajevu još svježe sjećanje na gnusno ubistvo učenika Denisa Mrnjavca kojeg su također usmrtili vršnjaci naočigled putnika u prepunom tramvaju.

Isuviše bahato ponašanje kriminalaca u posljednje vrijeme, osobito mlađih, građani tumače i kao njihovu komociju zbog svijesti da se neće naći iza rešetaka iako počine krivično djelo jer u Federaciji nema dovoljno opremljenih zatvorskih mjesta.